Женско царство в Лом след изборите

Две учителки ръководят дунавската община

Пенка Пенкова положи за трети път клетва като кмет на Лом.

Старата българска мъдрост, че най-важни за всяко село и град са попът, кметът и даскалът в Лом бе използвана рационално и икономично на изборите. Просто събраха две в едно и си избраха за кмет учител. После педагог оглави и местния парламент. При това и на двата поста застанаха жени. Учителката по химия и физика и директор на Професионалната гимназия по производствени технологии Пенка Пенкова влезе в кметския кабинет, а за шеф на общинския съвет бе избрана преподавателката по английски език и директор на Първо основно училище Христина Христова. И двете от ГЕРБ, Пенкова - от гражданската квота.

„Бяхме град на моряци и рибари, станахме „женско царство“, коментират с усмивка мъжете в крайдунавските квартали. Що, лошо ли? Една работа, като се обърка - жените я оправят най-добре! Тачър стегна Англия, Меркел направи Германия №1 в Европа! Щом сме изостанали като повтарачи в училище, нека учителките ни стегнат, заявяват пък градски политически капацитети. Новите управнички на Лом всъщност не се непознати на местните хора - Пенкова има вече два кметски мандата до 2011 г., а Христова е за втори път общински съветник. Осемте години, в които Пенкова управлява, са сред най-добрите за града и селата в района през целия преход, признават дори нейни опоненти.

Изградено бе ново осветление на Лом, ремонтираха се непипнати от години училища и детски градини, прокарани бяха водопроводи и канализации. За успехите си Пенкова получи наградите „Най-толерантна личност“ и „Жена на годината на област Монтана“. През 2006 г. Лом бе залят от незапомнено от 100 години прииждане на Дунав и местната управа за повече от месец се втурна в битка със стихията. Голямата река бе спряна, жертви не бяха допуснати, но останаха над 30 наводнени сгради, разбита инфраструктура и 600 дка заблатени земи.

Възстановяването продължи с месеци, но кметицата извоюва пари за строеж на кейова стена, която да пази Лом от нови наводнения. Нейна бе и идеята да се обнови и Дунавският парк и Лом да се обърне с лице към европейската река. Над 17 млн. лева бяха вложени в кейовата стена, новия център и преобразената Дунавска градина, но Пенкова така и не можа да ги открие. Защото през 2011 г. от ГЕРБ, партията, която дотогава я подкрепя, решават, че се е изчерпала и издигат друг. Пенкова получава рамо от БСП, на първия тур е първа, но губи изборите на втория тур след мощен щурм на ГЕРБ.

Четири години по-късно Цветан Цветанов лично дойде в Лом да обяви, че партия ГЕРБ е допуснала грешка и издигна Пенкова отново за кмет, признавайки нейния опит и инициативност. „Четирите години вън от властта ми бяха много полезни! Върнах се към училището и децата, които много обичам, но и погледнах отстрани на свършеното, говорих с хората и си направих полезни изводи!“, споделя градоначалничката. Като основна цел на третия си мандат тя е поставила нов водопровод и канализация в пристанищния град, които ще струват близо 100 млн. лева, както и изграждането на нов вход на Лом. Сегашният е нагънат от свлачища, осеян с дупки и опасен като фронтова линия.

„Лом е бил европейски град още преди Освобождението и има нужда от големи инфраструктурни проекти, които да го модернизират и да дадат работа и перспектива на хората“, убедена е и шефката на общинския съвет Христина Христова. Учителката по английски език има девет години стаж зад катедрата и през пет от тях е директор на училище „Никола Първанов“, където учат 420 деца. От 2007 г. е и общински съветник от ГЕРБ. „Тогава имаше вълна от ентусиазъм за промени и аз се включих в нея! Продължавам да смятам, че младите хора, професионалистите, трябва да работят за съживяването на родните си места, а не да критикуват и да бягат в големите градове“, споделя педагожката. Тя отчита като успех за себе си и колегите, че са спрели отлива на децата от училището си и са го превърнали в предпочитано място за обучение. В класация на 1000 училища у нас след външно оценяване ОУ „Никола Първанов“ е на 97-о място, а по оценките по български език и литература е на 2-ро място в област Монтана, гордее се директорката. По Коледа училището ще чества 110-годишнината си и сега кипи усилена подготовка за празника. С помощта на настоятелството е направен ремонт за 60 000 лева на школото, със средства от бюджета са ремонтирани 14 кабинета и са оборудвани две компютърни зали. „Както в училището, така и в градските дела трябват организация, ред и дисциплина. Ще работя да сплотя местния парламент около важните за града и общината ни цели! Обнадеждена съм от присъствието на много млади хора в съвета“, заявява шефката. Фактът, че и кметът, и председателят на съвета са учители, при това жени, е предимство, убедени са Пенкова и Христова. Жените са много по-добри стопани, по-грижовни и дисциплинирани, смятат те. „Уважението към жените и осланянето на тях за прогреса е традиция в Лом. Още преди Освобождението в града са изградени девическо училище и първото женско дружество в България. Образовани ломчанки са помагали на Пишурката и възрожденците в развитието на училищното и читалищното дело, пък и в търговията на мъжете!“, напомнят местните историци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини