Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Как са измислени ирландските танци?

Мария Габриел: Една от силните страни на ГЕРБ е, че говори за България с един глас в трите европейски институции

Изненада: Треньорска рокада в „Левски“

Женско царство в Лом след изборите

Две учителки ръководят дунавската община

Пенка Пенкова положи за трети път клетва като кмет на Лом.

Старата българска мъдрост, че най-важни за всяко село и град са попът, кметът и даскалът в Лом бе използвана рационално и икономично на изборите. Просто събраха две в едно и си избраха за кмет учител. После педагог оглави и местния парламент. При това и на двата поста застанаха жени. Учителката по химия и физика и директор на Професионалната гимназия по производствени технологии Пенка Пенкова влезе в кметския кабинет, а за шеф на общинския съвет бе избрана преподавателката по английски език и директор на Първо основно училище Христина Христова. И двете от ГЕРБ, Пенкова – от гражданската квота.

„Бяхме град на моряци и рибари, станахме „женско царство“, коментират с усмивка мъжете в крайдунавските квартали. Що, лошо ли? Една работа, като се обърка – жените я оправят най-добре! Тачър стегна Англия, Меркел направи Германия №1 в Европа! Щом сме изостанали като повтарачи в училище, нека учителките ни стегнат, заявяват пък градски политически капацитети. Новите управнички на Лом всъщност не се непознати на местните хора – Пенкова има вече два кметски мандата до 2011 г., а Христова е за втори път общински съветник. Осемте години, в които Пенкова управлява, са сред най-добрите за града и селата в района през целия преход, признават дори нейни опоненти.

Изградено бе ново осветление на Лом, ремонтираха се непипнати от години училища и детски градини, прокарани бяха водопроводи и канализации. За успехите си Пенкова получи наградите „Най-толерантна личност“ и „Жена на годината на област Монтана“. През 2006 г. Лом бе залят от незапомнено от 100 години прииждане на Дунав и местната управа за повече от месец се втурна в битка със стихията. Голямата река бе спряна, жертви не бяха допуснати, но останаха над 30 наводнени сгради, разбита инфраструктура и 600 дка заблатени земи.

Възстановяването продължи с месеци, но кметицата извоюва пари за строеж на кейова стена, която да пази Лом от нови наводнения. Нейна бе и идеята да се обнови и Дунавският парк и Лом да се обърне с лице към европейската река. Над 17 млн. лева бяха вложени в кейовата стена, новия център и преобразената Дунавска градина, но Пенкова така и не можа да ги открие. Защото през 2011 г. от ГЕРБ, партията, която дотогава я подкрепя, решават, че се е изчерпала и издигат друг. Пенкова получава рамо от БСП, на първия тур е първа, но губи изборите на втория тур след мощен щурм на ГЕРБ.

Четири години по-късно Цветан Цветанов лично дойде в Лом да обяви, че партия ГЕРБ е допуснала грешка и издигна Пенкова отново за кмет, признавайки нейния опит и инициативност. „Четирите години вън от властта ми бяха много полезни! Върнах се към училището и децата, които много обичам, но и погледнах отстрани на свършеното, говорих с хората и си направих полезни изводи!“, споделя градоначалничката. Като основна цел на третия си мандат тя е поставила нов водопровод и канализация в пристанищния град, които ще струват близо 100 млн. лева, както и изграждането на нов вход на Лом. Сегашният е нагънат от свлачища, осеян с дупки и опасен като фронтова линия.

„Лом е бил европейски град още преди Освобождението и има нужда от големи инфраструктурни проекти, които да го модернизират и да дадат работа и перспектива на хората“, убедена е и шефката на общинския съвет Христина Христова. Учителката по английски език има девет години стаж зад катедрата и през пет от тях е директор на училище „Никола Първанов“, където учат 420 деца. От 2007 г. е и общински съветник от ГЕРБ. „Тогава имаше вълна от ентусиазъм за промени и аз се включих в нея! Продължавам да смятам, че младите хора, професионалистите, трябва да работят за съживяването на родните си места, а не да критикуват и да бягат в големите градове“, споделя педагожката. Тя отчита като успех за себе си и колегите, че са спрели отлива на децата от училището си и са го превърнали в предпочитано място за обучение. В класация на 1000 училища у нас след външно оценяване ОУ „Никола Първанов“ е на 97-о място, а по оценките по български език и литература е на 2-ро място в област Монтана, гордее се директорката. По Коледа училището ще чества 110-годишнината си и сега кипи усилена подготовка за празника. С помощта на настоятелството е направен ремонт за 60 000 лева на школото, със средства от бюджета са ремонтирани 14 кабинета и са оборудвани две компютърни зали. „Както в училището, така и в градските дела трябват организация, ред и дисциплина. Ще работя да сплотя местния парламент около важните за града и общината ни цели! Обнадеждена съм от присъствието на много млади хора в съвета“, заявява шефката. Фактът, че и кметът, и председателят на съвета са учители, при това жени, е предимство, убедени са Пенкова и Христова. Жените са много по-добри стопани, по-грижовни и дисциплинирани, смятат те. „Уважението към жените и осланянето на тях за прогреса е традиция в Лом. Още преди Освобождението в града са изградени девическо училище и първото женско дружество в България. Образовани ломчанки са помагали на Пишурката и възрожденците в развитието на училищното и читалищното дело, пък и в търговията на мъжете!“, напомнят местните историци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.