Цигарите поскъпват догодина

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове за усъвършенстване на контрола, осъществяван от Агенция „Митници”. Вдига се и акцизът на цигарите, предаде „Фокус“.

В промените са заложени мерки за предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение. С част от промените се предвижда повишаване на акцизите на цигарите. Народните представители промениха специфичния акциз на цигарите да е от 101 лева на 70 лева за 1000 къса. Депутатите промениха и пропорционалния акциз. От 25 на 100, той става 38 на 100 от продажната цена за 2016 година.

Ако кутия цигари сега струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия, уточнява Дарик.

За 2017 година пропорционалния акциз се вдига на 40 на 100 от продажната цена, като преди вдигането трябваше да бъде 27 на 100. За 2018 година акцизната пропорционална ставка се променя с 42 на 100 от продажната цена По време на дебатите по промените в тази точка Валери Симеонов от ПГ на ПФ заяви, че смисълът на акциза и на политиката на всяка държавата е да ограничава въздействието на вредните навици. Менда Стоянова от ПГ на ГЕРБ уточну, че по договора за присъединяването на страната към ЕС акцизите на цигарите до 2018 година трябва да достигнат до минимални нива на съюза. С други части от промените се предвижда специализираните малки обекти за дестилиране да могат да извършват дейност по производството на ракия само в периода 1 юли - 31 декември. Те ще имат право да произвеждат алкохол-ракия в рамките на 30 литра на семейство.

С приетите промени в закона беше решено варенето на ракия в селските казани да бъде между началото на юли и края на декември. Извън този период ще трябва да се праща уведомление до митническото учреждение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика