Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на винетната система

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Премиерът за коронавируса: Притеснено ми е при епидемия колко ще издържи НОИ, ще струва много пари

Агресивен шофьор пребил търновец на пътя Екшънът се разиграл на трасето София-Варна край разклона за Стражица

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има дефицит на лекарства за грип

Цигарите поскъпват догодина

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове за усъвършенстване на контрола, осъществяван от Агенция „Митници”. Вдига се и акцизът на цигарите, предаде „Фокус“.

В промените са заложени мерки за предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение. С част от промените се предвижда повишаване на акцизите на цигарите. Народните представители промениха специфичния акциз на цигарите да е от 101 лева на 70 лева за 1000 къса. Депутатите промениха и пропорционалния акциз. От 25 на 100, той става 38 на 100 от продажната цена за 2016 година.

Ако кутия цигари сега струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени – от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия, уточнява Дарик.

За 2017 година пропорционалния акциз се вдига на 40 на 100 от продажната цена, като преди вдигането трябваше да бъде 27 на 100. За 2018 година акцизната пропорционална ставка се променя с 42 на 100 от продажната цена По време на дебатите по промените в тази точка Валери Симеонов от ПГ на ПФ заяви, че смисълът на акциза и на политиката на всяка държавата е да ограничава въздействието на вредните навици. Менда Стоянова от ПГ на ГЕРБ уточну, че по договора за присъединяването на страната към ЕС акцизите на цигарите до 2018 година трябва да достигнат до минимални нива на съюза. С други части от промените се предвижда специализираните малки обекти за дестилиране да могат да извършват дейност по производството на ракия само в периода 1 юли – 31 декември. Те ще имат право да произвеждат алкохол-ракия в рамките на 30 литра на семейство.

С приетите промени в закона беше решено варенето на ракия в селските казани да бъде между началото на юли и края на декември. Извън този период ще трябва да се праща уведомление до митническото учреждение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.