Патова ситуация с избора на ректор на академията в Свищов

Изборът на ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов отново зацикли. Процедурата по определянето кой да ръководи занапред многострадалния ВУЗ е в патова ситуация заради висящи съдебни дела по жалби на опонентите в академичния вот. Обстановката в учебното заведение е крайно напрегната, а работата и учебният процес са поставени на карта.

В продължение на два мандата свищовската Алма матер се управляваше от скандалния ректор проф.Величко Адамов, който наскоро бе изпратен в пенсия с отнети привилегии като собствен кабинет в учебното заведение и пожизнена заплата, които сам си беше определил.

Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелигитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф.Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.

Основната задача на временно изпълняващия длъжността проф.Иван Върбанов да организира провеждането на избори за ръководство на академията се препъна.Като претенденти за длъжността се обявиха досегашният ръководител на катедра "Финанси и кредит" проф.д-р Андрей Захариев и преподавателят по маркетинг доц.Иван Марчевски.

До реален вот обаче все още не може да се стигне. Заваляха упреци за насаждане на страх, реваншизъм, рекордно нисък прием заради незапълнени над 1000 места за редовно обучение на бакалаври при държавна поръчка от 1520 души, както и за листчета с имена на удобни хора за попълване на Общото събрание.

Стигна се до люта "престрелка" между екипа на проф.Върбанов и проф.Андрей Захариев. Плъзнаха коментарии: "Ерата на Върбанов наследи ерата на Адамов само 140 дни след назначаване на служебен ректор от просветния министър".

Казусът отново е в ръцете на Темида след завеждане на поредни дела за административни нарушения в хода на изборния процес. "Върхът на абсолютната амбиция за власт бе отстраняването ми от длъжност като ръководител на Катедра "Финанси и кредит" на 13 октомври. С този ход на най-голямата катедра в академията, а и на всички останали бе казано "слушайте или...".

Практически изборната кампания на проф. Върбанов от тържество на демокрацията се превърна в реваншизъм, интриги, вадене на скелети от гардероба и най-страшното -целево ерозиране на най-търсения и ресурсен продукт на висшето ни училище-обучението в дестанционна форма на магистри, както и убийственият по мащаб на негативни финансови последствия срив в обучението на редовна форма за бакалаври", смята проф.Андрей Захариев.

Той яростно критикува служебния ректор, че си е позволил да допълва Правилника на висшето училище, а на определени места и да го изменя. "На поредица от събрания, проф.Върбанов изуми със способността си да води монолог като отказваше да даде думата за изказвания и изключваше микрофоните. Наложи се да си поставям въпросите предварително писмено", твърди проф.Андрей Захариев.

Той припомня, че през май тази година с писмо министър Тодор Танев е препоръчал отлагане конституиране на ново общо събрание до постановяване на необжалваем съдебен акт по спора за ректорския пост.

"В Административния съд във Велико Търново обаче има висящо дело, което е насрочено за 14 декември, което е почти две седмици след изтичане на 6-месечния мандат на проф.Върбанов на 3 декември. Затова не е изключено да бъде назначен втори служебен ректор, който да замени разделението с единение, а съдебните саги с академично възраждане. Факт е, че опитът на врид ректора да подготви и проведе избори в академията граничи с нескопосан сценарий за служебна победа на опонента ми доц.Иван Марчевски. Чрез сигнали от докторанти и асистенти разполагам с данни за над 20 нарушения при попълване квотите в състава на новото общо събрание", категоричен е проф.Андрей Захариев.

Кандидатът за ректор изрежда постиженията в катедра "Финанси и кредит" за последните 4 месеца под негово ръководство. "На всичко това служебният ректор реши да сложи край. Прекрати договора ми като ръководител на катедра. Той обаче вероятно е забравил, че като зам.председател на последното лигитимно Общо събрание и след пренсионирането на председателя проф.Врачовски, се явявам негов формален работодател според Кодекса на труда", обяснява проф.Андрей Захариев.

Проф.Върбанов пък оприличи тези твърдения като научна фантастика. Той отхвърли и обвиненията и за задкулисни игри при подготовката на изборния процес в академията. "В него участваха 4100 души и ако съм успял да окажа въздействие на всички, както се твърди, то това означава, че аз съм най-големия манипулатор", коментира пред "Труд" проф.Иван Върбанов.

Служебният ректор отговори, че 3-месечния договор на проф.Захариев като шеф на катедра е изтекъл преди дни. "Не го преназначих заради напрежение в катедрата. Хората там са разделени на групи и ме засипват с докладни записки за нарушения. Затова реших да не възлагам втори мандат на проф.Захариев и да назнача друг колега", разкри мотивите за управленските си действия временният ректор.

Проф.Иван Върбанов не крие, че искренно е притеснен от развоя на събитията в учебното заведение, чиято съдба сега е изцяло в ръцете на Темида.

"Зависими сме от волята на съда и до това положение се стигна след като проф.Теодора Димитрова, която се счита за ректор и проф.Андрей Зхариев атакуваха с жалби в Административния съд във Велико Търново сформирането на Общото събрание", припомни хода на събитията проф. Върбанов.

Стигнало се дори до куриозна ситуация след като един състав на Административния съд гледал делото по жалбата на проф.Захариев и я отхвърлил като неоснователна, а втори състав се произнесъл в полза на проф.Димитрова по идентичната по същество жалба.

"Наложи се да обжалваме решението пред Върховния административен съд. Проф.Андрей Захариев също жали отказа на първата инстанция пред ВАС. Надяваме се идната седмица магистратите да се произнесат и да се стигне до провеждане на избори в академията", каза проф.Върбанов.

Междувременно пък проф.Захариев се закани, че за всички установени нарушения е уведомил министър Тодор Танев. "Мащабът на фактите е повече от стряскащ. Някои засягат периода 2011-2013 година от кариерата на проф.Иван Върбанов. Те са за негови действия и бездействия като зам.ректор на проф.Величко Адамов", сподели проф.Захариев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини