Петкратният еврошампион Карло Анчелоти: Уволнението от „Реал“ ме заболя повече от „Челси“

В изискан лондонски ресторант Карло Анчелоти даде едно от много редките си интервюта пред английския вестник „Дейли мейл“. Петкратният европейски шампион като играч (2 пъти) и треньор (3 пъти) разкри дали има намерение да се върне като треньор на „Челси“ и как са го уволнили от „Реал“. След предястието Анчелоти призова екипа на „Дейли мейл“ интервюто да започва, защото „виното може да дойде в повече“.

- Бихте ли се върнали в „Челси“?

Не бих имал никакъв проблем с „Челси“. Но Жозе Моуриньо няма да бъде уволнен. Ръководството реши да го задържи и смятам, че това е правилното решение.

Говорихте ли с Жозе на представянето на документалния филм на Кристиано Роналдо?

Нямахме възможност дълго да приказваме. Когато с „Реал“ спечелихме Шампионската лига миналата година, той ми изпрати SMS с поздравление. Ще ви кажа - Моуриньо знае по-добре от всички какво се случва в „Челси“. Понякога човек не може да обясни защо нещата не се случват, кое е грешното. Това си остава мистерия. Как аз да обясня, че загубихме финала на Шампионската лига в Истанбул, когато с „Милан“ водихме с 3:0 срещу „Ливърпул“?

- Какво е обяснението ви за кризата в „Челси“?

Наблюдавам отстрани събитията. През миналия сезон „Челси“ спечели лесно титлата и сега отборът не изглежда мотивиран. Треньорът няма как да мотивира един футболист, ако играчът не го направи сам. „Челси“ загуби нещо и не може да го намери. Жозе Моуриньо е един от най-добрите треньори в света. Гледам неговото поведение и то е нормално. Не е притеснен. Има самочувствие. По време на мача с „Динамо“ (Киев) в Шампионската лига феновете скандираха името му. Той ще се справи.

- Преговаряхте ли с „Ливърпул“ за заместник на Брендън Роджърс?

С голямо удоволствие бих се върнал в английския футбол. Харесва ми. Все още имам къща в Лондон и бих желал да водя отбор, който е боеспособен във Висшата лига и Европа. „Ливърпул“ е добър тим. Има отлични футболисти като Коутиньо, Бентеке и Фирмино. Ако намерят опитни играчи като Джерард и Карагър, които да бъдат за пример, ще бъдат наистина сериозен опонент. Но аз не съм преговарял с „Ливърпул“. Ако бях, може би щях да приема, но не съм.

- Може би са потърсили вашия мениджър?

- Не. „Ливърпул“ взе правилно решение с Юрген Клоп. Добър треньор е. Погледнете „Борусия“ (Дортмунд). Това е отбор, който се идентифицира с Клоп.

- Защо ви уволни „Реал“ през май?

Това е част от професията. Но ако ме питате дали е било правилно да ме изгонят, ще отговоря с „не“. Нещастен бях, защото имах отлични взаимоотношения с играчите. Наслаждавах се на работата. Повече ме нарани уволнението от „Реал“, отколкото това от „Челси“.

- Кой е най-добрият футболист, на когото сте били треньор?

Кристиано Роналдо. Гледах филма му, хубав е. Но не показва наистина какъв професионалист е. Имало е случаи да се връщаме от европейски мач в три сутринта. Единствен Роналдо не бързаше да се прибере, а отиваше да направи първо една ледена баня. Тя помага много за възстановяването. Съставът бе от добри момчета като Касияс, Модрич, Бейл...

- „Челси“ ви уволни след дубъл, а „Реал“ след Шампионска лига.

Резултатите съдят. Но не можеш да печелиш всяка година. Особено в Испания, където съперник ти е един от най-великите отбори в лицето на „Барса“. А се появи и трети - „Атлетико“. В „Реал“ напрежението е най-голямо. Повече дори от „Милан“. Мислите, че загубата от „Ливърпул“ в Истанбул е най-тежката ми? Не, това е 0:4 от „Атлетико“, след като бяхме победили 22 пъти поред. Всички забравиха веднага за тази серия. Ако треньорът на „Реал“ не бие, го уволняват. Аз запазих поста си една година повече заради Шампионската лига. Когато президентът дойде на базата, знаех какво ще ми каже.

- Какъв треньор сте?

Не само треньор, но и учител. Не забравям, че съм бил футболист. Веднъж след загуба от „Евиан“ с ПСЖ за купата ритнах една кофа и ударих Златан Ибрахимович по главата. Беше като между Алекс Фъргюсън и Дейвид Бекъм. Но ние на следващия ден много се смяхме. Няма значение дали си бил, или си загубил, отношенията с хората са най-важните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят