Днес е Разпети петък за католиците

Две бременни жени починаха от коронавирус в Мексико

Над милион и половина са потвърдените случаи на COVID-19 по света, жертвите на заболяването са над 93 700

Китайски учени: Коронавирусът може да се предава на неродени бебета от майките

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор от 500 млрд. евро срещу COVID-19

Премиерът свиква днес извънредно дистанционно заседание на правителството

Слънчево и топло ще е времето днес

Шестима са ранени при тежка катастрофа в София

Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Казанджии готвят атака с джибри на парламента

Атака с джибри на парламента готвят собствениците на ракиени казани в Хасковско. В четвъртък близо 50 се събраха на протест в ракиджийницата на своя колега Петър Добриков в областния град.

Те са недоволни от готвените промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Измененията предвиждат ново намаляване на обема на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 л. Така казанджиите, които попадат в графата „малки“ ще продължават да плащат данък от 550 лева на хектолитър чист алкохол. А тези, които ще останат в графата „големи“ казани ще плащат налог от 1000 лева.

Предложението за тази промяна в закона дойде миналия петък от Емил Димитров, депутат от Патриотичния фронт. Поправката в закона е в още една посока, а именно да се въведе времеви диапазон, в който може да се извършва тази дейност.

Домашната огнена вода ще може да се вари от 1 юли до 31 декември, и то от плодове собствено производство. През останалото време казанджиите трябва да уведомяват агенция „Митници“ 14 дни предварително в кой ден и час ще се вари. Така щял да се упражнява по-лесно контрол върху казани.

„Това съсипва малкия и среден бизнес. Затриват ни и ни вземат ни хляба. Това обслужва интересите на големите заводи за наша сметка, заявиха събраните в бившия Четвърти стопански двор казанджии.

Те прочетоха протестна нота срещу промените в Закона за акциза и данъчните складове, която бе подписана от близо 50 собственици на казани в региона. Тя бе изпратена в Народното събрание.

„Ако не се съобразят с исканията ни, ще тръгнем към столицата с капаците от казаните и ще залеем жълтите павета с вино, джибри и ракия“, заканиха се протестиращите.

„На 35 години съм, нямам друг бизнес. Гледам жена и дете. Как ще храня сега семейството си? Какво трябва да направя сега, да затворя всичко и да бягам от държавата ли“, питаше риторично Христо Добрев, който държи 3 казана с общ обем от 1000 л в хасковското с. Конуш. Той добави, че още изплаща заеми за инвестицията си.

„Цената на казан е от порядъка на 10 хил. – 12 хил пил. лв. Ваденето на лиценз си е живо ходене по мъките и отнема поне година“, възмущава се Светослав Йорданов от Димитровград.

„Имам 3 казана с общи обем от 900 литра. Не продаваме ракия, вършим услуга на хората. Те идват слагат си джибрите и си вземат готовата ракия, май това не могат да разберат в парламента“, гневи се Светослав.

Според него и колегите му готвените изменения са пълна недомислица, която отнемала правото на труд. Те коментираха, че много хора още не са източили виното си, едва след което ще трябва да приготвят джибрите за ракията. Тази година обаче нямало да могат да преврат навреме и едва ли ще смогнат да изварят ракията до 31 декември.

„Така алкохолът се губи, а джибрите вкисват, каква ракия да извадят, всичко ще иде на боклука“, убедени са казанджиите.

„Против платените лектори сме, които говорят за некачествения алкохол, произвеждан от малките ракиени казани“, заявиха протестиращите. Според тях всеки независим експерт щял да докаже, че домашната ракия и вино са по-качествени, защото всеки ги прави за себе си и семейството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.