Съвместен форум на „Труд“ и Народното събрание - „Епидемията диабет – как да я овладеем?“

В 11 ч. днес под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева ще бъде открит форумът „Епидемията диабет - как да я овладеем?“. Той е организиран от „Труд“. Ще присъстват представители на съсловни и пациентски организации, водещи ендокринолози и лекари на България, директори на болници.

Първа сред лекторите е проф. Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология и директор на болницата по ендокринология в София. Тя ще съобщи, че болните от диабет в света са 382 млн. души, а до 2035 г. ще се увеличат с над 50% и ще станат 592 млн. Броят им се равнява на третата по големина страна в света.

„В Европейския съюз със захарна болест са 50 млн. души като близо 50% от случаите са недиагностицирани към момента“, заяви за „Труд“ проф. Захариева. За да има адекватна помощ, ендокринологична общност в света препоръчва изграждането на диабетни регистри, които се приемат за „гръбнака“ на всички необходими действия за борбата с коварното заболяване. „В Европа 7 страни имат такъв регистър - България е сред тях, 8 – нямат, а 15 са в процес на изграждане на подобна система“, посочи националният консултант. По този начин са установени 461 644 българи с поставена диагноза диабет. Най-много от тях – над 223 000 души, са във възрастовата група от 60 до 74 г. Най-много заболели има в Монтана, Враца и Силистра, а най-малко - в Ямбол, Благоевград и Кърджали.

Във форума участие ще вземат още: доц. Димитър Чаръкчиев, съветник на министъра на здравеопазването, проф. Генка Петрова, зам.-ректор на Медицинския университет в София, проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация, Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на хората с диабет.

Ще се състои дискусия, в която пациентски организации от цялата страна да изложат пред властта своите пробелеми, които тя може да разреши.

Очаквайте подробности през деня

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве