Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за управител на НЗОК

Горя къща в Павликенско Огнеборци от Великотърновска област са се отзовали на 18 произшествия заради бурния вятър

Разбиха нарколаборатория край Дупница (СНИМКИ)

Руска компания се включва в изграждането на „Турски поток“ в България

Новите жилища в Пловдив с рекорден ръст на цените

Започна учението за реакция при коронавирус на Летище София (СНИМКИ)

Кметът на Перник: С около 2 метра се е повишило нивото на язовир „Студена“ през февруари

Трима души са изолирани в Пловдив след престой в Италия Пробите им за коронавирус пътуват към София

Последна почит към двигателя V8 с обем 6,75 л Завинаги си отива най-дълго произвежданият „осмак“ с 530 конски сили и 1100 Нм

Задържаха аресивен мъж от Павликени след сбиване 33-годишен свищовлия е обвиняем за причиняване на лека телесна повреда и потрошено имущество

Почина последният маршал на СССР, участвал в пуч срещу Горбачов

Проф. Мутафчийски: Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар При съмнение за коронавирус не се препоръчва директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон

Емил Димитров за акцията в Басейнова дирекция: Не заловиха този, който не е закрил сондажите

Гаражът в Лозенец струва колкото двустаен в Люлин

Проф. Маруся Любчева: Законът за висшето образование за 25 години е променян 50 пъти Неадекватността на политиките за развитие на системата, буди тревога

Съвместен форум на „Труд“ и Народното събрание – „Епидемията диабет – как да я овладеем?“

В 11 ч. днес под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева ще бъде открит форумът „Епидемията диабет – как да я овладеем?“. Той е организиран от „Труд“. Ще присъстват представители на съсловни и пациентски организации, водещи ендокринолози и лекари на България, директори на болници.

Първа сред лекторите е проф. Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология и директор на болницата по ендокринология в София. Тя ще съобщи, че болните от диабет в света са 382 млн. души, а до 2035 г. ще се увеличат с над 50% и ще станат 592 млн. Броят им се равнява на третата по големина страна в света.

„В Европейския съюз със захарна болест са 50 млн. души като близо 50% от случаите са недиагностицирани към момента“, заяви за „Труд“ проф. Захариева. За да има адекватна помощ, ендокринологична общност в света препоръчва изграждането на диабетни регистри, които се приемат за „гръбнака“ на всички необходими действия за борбата с коварното заболяване. „В Европа 7 страни имат такъв регистър – България е сред тях, 8 – нямат, а 15 са в процес на изграждане на подобна система“, посочи националният консултант. По този начин са установени 461 644 българи с поставена диагноза диабет. Най-много от тях – над 223 000 души, са във възрастовата група от 60 до 74 г. Най-много заболели има в Монтана, Враца и Силистра, а най-малко – в Ямбол, Благоевград и Кърджали.

Във форума участие ще вземат още: доц. Димитър Чаръкчиев, съветник на министъра на здравеопазването, проф. Генка Петрова, зам.-ректор на Медицинския университет в София, проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация, Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на хората с диабет.

Ще се състои дискусия, в която пациентски организации от цялата страна да изложат пред властта своите пробелеми, които тя може да разреши.

Очаквайте подробности през деня

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.