Търновка вае бижута от вилици и лъжици

Млада дама от Велико Търново се прочу с изработката на бижута от сребърни вилици и лъжици. Петя Райчева вае своите уникати в миниатюрно дюкянче на Самоводската чаршия в старата столица. Кокетното ателие на сръчната майсторка носи причудливото име "Котка Чрешкова".

"Първите предмети, които изработвах бяха с котки и черешки. Тези сувенири бяха предимно за подаръци и за приятели. После ми хрумна идеята да правя гривни, колиета и обеци от вилици и лъжици", споделя Петя Райчева.

Тя разкрива, че това не е типично нейна идея, защото от десетилетия има такава практика във Франция. "След първо причастие на детето се дава сребърната лъжичка. Близките я носят на бижутер, който я превръща в красиво украшение. Навремето пък робите често крадяли сребърни прибори на господарите си и от тях правели пръстени за годениците си. Ако пък ги хванели, им режели пръстите", разказва историята на това странно изкуство Петя Райчева.

Търновката създава накити, закачалки, свещници от тел, кожа, глина. Вплита в тях ключове, ролки от аудио касети, мъниста, полускъпоценни камъни. Новите и творения ще са от лампи от стари телевизори, радиоприемници и от грамофонни плочи. Заради наближаващите коледни празници пък е преобразила щанда в ателието си във вид на камина. Тя е изработена от кашони и афектно осветление, което създава впечатлението, че в нея пламти огън.

"Вдъхновението е навсякъде, стига да може човек да го улови", категорична е Петя Райчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл