Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Ало-посланик и лекар излъгаха баби за пари в Русе

Ало-посланик прибра 6000 лв. от доверчива старица в Русе за скъпоструващо лекарство, нужно за следоперативното лечение на сина й в чужбина. За измамата е алармирала потърпевшата 72-годишна жена, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Пенсионерката твърдяла, че на домашния й телефон я потърсил непознат мъж. Той се представил за посланик в София и я подплашил, че синът й е пострадал при инцидент зад граница.

Обяснението му, че трябва да се лекува в друга страна в странство я накарало да даде поисканите 6000 лв. на пристигналия куриер. Той пък трябвало да внесе парите в Здравната каса. Иначе операцията нямало да се направи.

Друга 72-годишна жена олекнала с 2400 лв. за „скъпа медицинска интервенция“. Неизвестният засега измамник й обяснил по телефона, че работи в Здравната каса в Плевен и поискал повече пари. Той настоял да изтегли още от спестяванията си в банка, но старицата се усетила навреме.

Случаите се изясняват от започналите досъдебни производства. Те изместиха зачестилите измами напоследък с капарирани климатици. За тях също изгарят предимно пенсионери, които плащат за уж поръчана техника от техни роднини.

Сценариите се измислят по цял ден из кафенета, като се следят новините по вестници, телевизия и в Интернет, обясниха криминалисти. Тарторът има „мулета“ в други градове и „въртачи“, които се зарибяват срещу процент от взетите пари. Помагачите се набират по обяви и налапват въдицата срещу висока комисиона от първата измама. Ако са донесли 2000 лв., те получават до 1500 лв., за да влязат в бандата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.