На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Три версии за огнения ад край Смолян: Късо съединение в далекопровод, небрежност или проява на наркомани

300 декара 40-годишна гора изгоря при пожара край Смолян

Десетки будуваха заради бедствието край областния град

Около 300 декара 40-годишна смесена гора от бук и бор, но предимно от черен бор, изгоря край Смолян, заплашвайки да подпали и квартал в самия град и къщи в двете села през баира отсреща – Хасовица и Писаница.

Бедствието вдигна на крак всички институции в четвъртък следобяд и остави будни цяла нощ срещу петък десетки в махалата на 500 метра от огнището на пожара в смолянския квартал Райково. Огромният облак пушек стопира живота в областния град. 

За пожара завалели серия от сигнали на тел. 112 около 14.45 часа. 40 минути по-късно кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение, а малко след това два хеликоптера на ВВС започнаха курсове да поливат с вода горящия хълм над квартала. Те пълнеха до здрач от най-голямото от Смолянските езера и минаваха над целия град, за да излеят водата на стръмния скат, пред очите на стотици жители на града.

„Обадих се на тел. 112, видях, че пуши горе на билото, имаше огромни пламъци. Готвехме се да зареждаме с гориво, но спряхме веднага, махнахме всички автомобили, защото очаквахме пламъците да дойдат към нашите обекти. Имахме готовност, ако приближат съвсем, да изкарваме стоката навън и да изпомпваме горивата. Добре, че дойдоха хеликоптерите да гасят с вода, защото иначе пламъците щяха да стигнат до нас“, каза Георги Пепеланов, собственик на бензиностанция и магазин за авточасти в Райково, които се оказаха най-близо до огнището в дерето, където възниква пожара. От неговата бензиностанции започва дере между два стръмни ската, което напряко води до двете села, а на единия скат е кварталът с около 20 къщи. Над дерето минават стълбовете за електричество водещи към подстанцията.

Целият района над дерето беше покрит от гъст дим, а първоначално хората видели няколко метра високи пламъци над главите си. Бедственото положение бе обявено заради близостта с бензиностанцията, както и с подстанция на енергото, захранваща половината областен град и къщите в квартала близо до огнището, обясни кметът на Смолян Николай Мелемов. Благодарение на това, че веднага извикал хеликоптерите, на 40-тата минута те започнали гасене и така пламъците са спрени да преминат билото на хълма и да обхванат още гори, както и да подпалят в града.

Над 200 души – пожарникари от Смолян, Рудозем и Пампорово, доброволци, служители от общината, горски и ловци участваха в потушаването на огъня. По искане на областния управител Недялко Славов в гасенето се включиха и военните. Със заповед на командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев първият ден гасиха 37 военослужещи с 4 тежки машини от 101-ви Алпийски батальон в района край селата Хасовица и Писаница. През нощта военни останаха да дежурят край огнищата, а в петък отново 30 военни с три тежки машини участваха в гасенето на пожара.

В петък два специализирани автомобила на горското стопанство постоянно доставяха по 500 литра вода всеки навътре в гората край тлеещото било на километър над града, откъдето се пълнеха пръскачките на около 30 души доброволци.

„Тлеещите огнища се третират само с пръскачки, защото са на много пресечен терен и няма как да се стигне с друга техника. Овладяно е положението, притеснението обаче идва да не се появи вятър, който да разпали и затова ще се дежури“, каза Ефрем Велинов от община Смолян. „Много е труден теренът, вървял съм един час пеша, другояче не може да се стигне до тук. Правихме просека да мине дори противопожарния автомобил, толкова е трудно достъпно“, каза в петък на обяд един от доброволците – Александър Караджов. Той отговаряше за пълненето на пръскачките, докато други доброволци гасяха и правеха просеки с тупалки, гребла и лопати. Някои режеха тлеещите дървета с резачки, за да пресекат разпространението.

45 пожарникари и 80 горски служители гасиха втория ден от бедствието над Смолян. По обяд пожарът реално бе вече почти потушен. „Около 200 души остават ангажирани за премахване на тлеещите остатъци, докато не приключи напълно опасността“, каза Мелемов. Тлеещите площи ще се наблюдават денонощно няколко дни. „Причините, щетите и засегнатите площи тепърва ще се уточняват. Засегнатите площи са изцяло държавен горски фонд“, добави кметът.

Водещите версии за огромния пожар са късо съединение в далекопровод, небрежност при боравене с открит огън или проява на наркомани. Версията, че е причинен от китайски фенер, както се говорело в квартала, бе определена от специалисти като смехотворна. Разследват се всички версии, но е рано да се каже каква е причината, казаха от прокуратурата.

„Теренът е много стръмен и труден и хората продължават да бдят с подръчни средства по него. В момента няма никъде пламъци, но остава проблема с въглените и жаравата в самото огнище на 500 метра над квартала. Ще има дежурства денонощно“, каза шефът на Регионалната дирекция „ПБЗН“- Смолян Симеон Цървуланов. По думите му първоначално пожарът бил много опасен, тъй като тръгнал по върховете на дърветата, затова хеликоптерите изиграли решаваща роля да се спре върховите пламъци и да се гаси надолу по тревите и стволовете.

Всички в квартала от 20-ина къщи най-близо до огнището се молеха да няма вятър, който да разнесе наново пламъци по дърветата и да не будуват втора нощ в ужас да не им се подпалят домовете. „Дано да няма вятър, ще се молим да няма вятър. Притеснени сме много“, редеше притеснен Добри. „Страшно е да виждаш пожара на метри от теб. Казаха ни, че ако се наложи ще ни евакуират и се надяваме нещата да се овладеят. Изкарахме нощта под напрежение“, добавя и съседката му Петя. „Със страх изкарах дежурството през нощта“, каза и служителят на бензиностанцията Бисер. По-спокойни бяха десетината жители на Хасовица, тъй като огънят бе спрян сравнително далеч от домовете им. Страхувахме се, но вече сме доста по-спокойни, няма да дойде до нас огъня, казва Асен Белевски от Хасовица. Бедствието се размина без евакуирани и пострадали хора.

До края на деня ще отменим и бедственото положение, заяви кметът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.