Твърденията за сеч на Витоша са измислица

Твърденията за сеч на Витоша са пълна измислица. На Меча поляна няма гора, а фиданки и саморасляци и твърденията за сеч на дървесина, за да се разшири писта „Витошко лале“, са лъжа и манипулация. Това заяви по БТВ главният редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков в разговор, в който участва и алпинистът Боян Петров.

Има надлежно подписан договор за изнасяне на дървесина, за изваждане на корени. Документа го има черно на бяло. Тази фирма, понеже не разполага с техника, е наела фирма подизпълнител от Самоков и по този договор машините са там, за да вадят коренища и да подравняват терена, каза Блъсков.

На въпрос на Петров защо никой не е отишъл да си прибере машините, ако всичко е легално, Блъсков заяви: “Защо да ги прибират, те работят там, може ли сутрин да ги качват и вечер да ги прибират? Никой не ги е потърсил защото пратиха полиция, прокуратура, хората се плашат”.

Блъсков поясни още, че фирмата няма как да вади коренища, ако не размести камъните. Това действие обаче бе представено от природозащитници като „разместване на морени“.

Има спор и за броя на повредените при работата фиданки. Докато Петров твърди, че става въпрос за 20 декара гора, Блъсков посочи, че лесничеят от Югозападното държавно горско предприятие, което отговаря за Витоша, е посочил пред вестника, че става въпрос за 5 смачкани фиданки. Той каза, че няма как 5 фиданки да се простират на 20 декара. „С лъжи и манипулации няма да върнете природата“, каза Блъсков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения