Регистрирани са на 40 турски нарушения на въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Вижте как се срещнаха лидерите на Северна и Южна Корея (ВИДЕО)

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в Природонаучния музей в Пловдив

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в аквариумите на Прироронаучния музей в Пловдив 3 дни след официалното му откриване след двегодишен основен ремонт на сградата, строена още през далечната 1885 година.

Инцидентът с фатален край за главоногите риби се е разиграл в четвъртък между 16 и 16.30 часа на приземния етаж на Природонаучния музей, където все още не е била включена модерната система за видеонаблюдение и затова няма запис на гаменския акт.

“Явно е бъркано с фенерчета в аквариумите, блъскано е по вътрешните и външните страни на стъклените стени и всичко това е довело до изпадането в шоково състояние на сепиите и октоподите. Вследствие на всичко това и като защитна реакция те са изпуснали мастилото си и са починали от силния шок. Явно той е бил много силен, тъй като единият от аквариумите с вместимост от 800 литра вода бе целият почернял, а в него имаше само една сепия”, коментира директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров. Той веднага е разпоредил да се заключат вратите на приземния етаж, за да се спасят поне останалите живи обитатели и да не станат и те жертви на гамени и крадци.

“Оцеляха само една сепия и трите по-големи екземпляри октоподи. Явно за останалите шокът е бил жесток, тъй като многократно се е налагало да ги местим и то с ръце от един аквариум в друг, а нито веднъж никой от октоподите и сепиите не си е изпускал мастилото”, допълва д-р Огнян Тодоров.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив се оплака, че в четвъртък след обяд от залата с аквариума е била извършена и кражба на два от най-скъпите и красиви екземпляри – прочутата риба клоун, популярна още като Немо покрай едноименния анимационен филм, и металиковосивия Танг. Най-вероятно се касае за индивидуални посетители, тъй като организираните групи ученици са били придружавани от учители. Вандалите са успели да повдигнат големите капаци на новите аквариуми и да изплашат до смърт сепиите и октоподите и да откраднат другите две риби. “За някакви 10-15 минути тези хулигани успяха да съсипят усилията ни за 5-6 месеца работа”, бесен е д-р Тодоров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.