Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в Природонаучния музей в Пловдив

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в аквариумите на Прироронаучния музей в Пловдив 3 дни след официалното му откриване след двегодишен основен ремонт на сградата, строена още през далечната 1885 година.

Инцидентът с фатален край за главоногите риби се е разиграл в четвъртък между 16 и 16.30 часа на приземния етаж на Природонаучния музей, където все още не е била включена модерната система за видеонаблюдение и затова няма запис на гаменския акт.

„Явно е бъркано с фенерчета в аквариумите, блъскано е по вътрешните и външните страни на стъклените стени и всичко това е довело до изпадането в шоково състояние на сепиите и октоподите. Вследствие на всичко това и като защитна реакция те са изпуснали мастилото си и са починали от силния шок. Явно той е бил много силен, тъй като единият от аквариумите с вместимост от 800 литра вода бе целият почернял, а в него имаше само една сепия“, коментира директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров. Той веднага е разпоредил да се заключат вратите на приземния етаж, за да се спасят поне останалите живи обитатели и да не станат и те жертви на гамени и крадци.

„Оцеляха само една сепия и трите по-големи екземпляри октоподи. Явно за останалите шокът е бил жесток, тъй като многократно се е налагало да ги местим и то с ръце от един аквариум в друг, а нито веднъж никой от октоподите и сепиите не си е изпускал мастилото“, допълва д-р Огнян Тодоров.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив се оплака, че в четвъртък след обяд от залата с аквариума е била извършена и кражба на два от най-скъпите и красиви екземпляри – прочутата риба клоун, популярна още като Немо покрай едноименния анимационен филм, и металиковосивия Танг. Най-вероятно се касае за индивидуални посетители, тъй като организираните групи ученици са били придружавани от учители. Вандалите са успели да повдигнат големите капаци на новите аквариуми и да изплашат до смърт сепиите и октоподите и да откраднат другите две риби. „За някакви 10-15 минути тези хулигани успяха да съсипят усилията ни за 5-6 месеца работа“, бесен е д-р Тодоров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.