На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в Природонаучния музей в Пловдив

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в аквариумите на Прироронаучния музей в Пловдив 3 дни след официалното му откриване след двегодишен основен ремонт на сградата, строена още през далечната 1885 година.

Инцидентът с фатален край за главоногите риби се е разиграл в четвъртък между 16 и 16.30 часа на приземния етаж на Природонаучния музей, където все още не е била включена модерната система за видеонаблюдение и затова няма запис на гаменския акт.

„Явно е бъркано с фенерчета в аквариумите, блъскано е по вътрешните и външните страни на стъклените стени и всичко това е довело до изпадането в шоково състояние на сепиите и октоподите. Вследствие на всичко това и като защитна реакция те са изпуснали мастилото си и са починали от силния шок. Явно той е бил много силен, тъй като единият от аквариумите с вместимост от 800 литра вода бе целият почернял, а в него имаше само една сепия“, коментира директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров. Той веднага е разпоредил да се заключат вратите на приземния етаж, за да се спасят поне останалите живи обитатели и да не станат и те жертви на гамени и крадци.

„Оцеляха само една сепия и трите по-големи екземпляри октоподи. Явно за останалите шокът е бил жесток, тъй като многократно се е налагало да ги местим и то с ръце от един аквариум в друг, а нито веднъж никой от октоподите и сепиите не си е изпускал мастилото“, допълва д-р Огнян Тодоров.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив се оплака, че в четвъртък след обяд от залата с аквариума е била извършена и кражба на два от най-скъпите и красиви екземпляри – прочутата риба клоун, популярна още като Немо покрай едноименния анимационен филм, и металиковосивия Танг. Най-вероятно се касае за индивидуални посетители, тъй като организираните групи ученици са били придружавани от учители. Вандалите са успели да повдигнат големите капаци на новите аквариуми и да изплашат до смърт сепиите и октоподите и да откраднат другите две риби. „За някакви 10-15 минути тези хулигани успяха да съсипят усилията ни за 5-6 месеца работа“, бесен е д-р Тодоров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.