Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в Природонаучния музей в Пловдив

Вандали докараха до самоубийство 5 сепии и 2 октопода в аквариумите на Прироронаучния музей в Пловдив 3 дни след официалното му откриване след двегодишен основен ремонт на сградата, строена още през далечната 1885 година.

Инцидентът с фатален край за главоногите риби се е разиграл в четвъртък между 16 и 16.30 часа на приземния етаж на Природонаучния музей, където все още не е била включена модерната система за видеонаблюдение и затова няма запис на гаменския акт.

"Явно е бъркано с фенерчета в аквариумите, блъскано е по вътрешните и външните страни на стъклените стени и всичко това е довело до изпадането в шоково състояние на сепиите и октоподите. Вследствие на всичко това и като защитна реакция те са изпуснали мастилото си и са починали от силния шок. Явно той е бил много силен, тъй като единият от аквариумите с вместимост от 800 литра вода бе целият почернял, а в него имаше само една сепия", коментира директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров. Той веднага е разпоредил да се заключат вратите на приземния етаж, за да се спасят поне останалите живи обитатели и да не станат и те жертви на гамени и крадци.

"Оцеляха само една сепия и трите по-големи екземпляри октоподи. Явно за останалите шокът е бил жесток, тъй като многократно се е налагало да ги местим и то с ръце от един аквариум в друг, а нито веднъж никой от октоподите и сепиите не си е изпускал мастилото", допълва д-р Огнян Тодоров.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив се оплака, че в четвъртък след обяд от залата с аквариума е била извършена и кражба на два от най-скъпите и красиви екземпляри - прочутата риба клоун, популярна още като Немо покрай едноименния анимационен филм, и металиковосивия Танг. Най-вероятно се касае за индивидуални посетители, тъй като организираните групи ученици са били придружавани от учители. Вандалите са успели да повдигнат големите капаци на новите аквариуми и да изплашат до смърт сепиите и октоподите и да откраднат другите две риби. "За някакви 10-15 минути тези хулигани успяха да съсипят усилията ни за 5-6 месеца работа", бесен е д-р Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини