Къде, кога, какво - всичко за Детската Евровизия

В България вече пристигнаха първите участници в Детската Евровизия (Junior Eurovision), която ще се проведе на 21 ноември в зала "Арена Армеец", но започва още в неделя, на 15 ноември, с грандиозно откриващо шоу в НДК. Ето какво следва през тази изпълнена с вълнуващи събития седмица. 

Сцената е по-голяма от тази в Малта

Строежът на сцената започна още на 7 ноември. Около 200 човека са ангажирани с изграждането. Те са част от международен екип, в който са включени както българи, така и италианци, англичани, ирландци и малтийци. Съоръжението в зала „Арена Армеец”, определено е внушително. Размерът на сцената е почти 700 кв.м., което означава, че е по-голяма от миналогодишната в Малта. За шоуто ще бъдат използвани над 400 движещи се светлини, както и LED стени и разноцветни рингове, които ще направят спектакъла още по-внушителен. 8 километра кабели свързват всяка част от сцената.

Репетициите започват днес.

25-те камиона с техника вече са разтоварени и всеки детайл е намерил своето място.

Какво ще правят участниците в седмицата преди финала?

Днес и утре в София пристигат всички делегации с децата изпълнители. Началото ще бъде дадено с тържествена церемония утре в НДК. Откриващото събитие започва в 20,30 ч и ще бъде предавано на живо по БНТ1. Водеща ще е Йоанна Драгнева.

За гостите предстои вълнуваща седмица. Освен ежедневните репетиции, за тях са предвидени и обиколки, които ще им покажат красотата на България - нейните древни традиции, култура и история.

В съзвучие с мотото на тазгодишното издание са разработени социалните

програми - Discover Sofia (“Открий София”) и Discover Bulgaria (“Открий

България”). Първата включва туристическа обиколка на столицата и посещение

на най-големия детски научен център в Източна Европа - “Музейко”. Втората

програма е съвместна със Столична община и тя ще се проведе в Музея на

София. Там талантите от детската Евровизия, заедно със своите връстници от

няколко столични училища, ще участват в творчески ателиета за български

занаяти.

200 наши танцьори и музиканти на сцената

Тринадесетото издание на Детската Евровизия ще се проведе на 21 ноември

в зала „Арена Армеец“ в София. То ще се излъчва на живо по БНТ от 20,30

ч. Водеща ще бъде Поли Генова, а по време на концерта на сцената ще се изявят над 200 български танцьори и музиканти.

Ден по-рано - на 20 ноември, ще се проведе Финалът на журито. Съдържанието на шоуто ще е идентично с това на 21 ноември, но то няма да се излъчва

на живо по телевизията. Зрителите в залата ще имат възможност да гледат

първи впечатляващия спектакъл, заедно с журитата от страните-участнички в

тазгодишното издание на конкурса. Тъй като билетите за 21-ви са почти

продадени, желаещите да видят спектакъла могат да го направят ден по-рано. Цените на билетите за него са от 15 до 50 лева. За деца до 7 години

достъпът е свободен, но без осигурени места, а отстъпката за деца и младежи до 18 години е 50%. Билетите могат да бъдат купени онлайн, в търговската мрежа на Ивентим, както и на касите на “Арена Армеец”.

“Бон-Бон” дават тон

За да е още по-сладко началото на Детската Евровизия, откриването й е поверено на симпатягите от ‘Боб-Бон”. Утре в НДК малчуганите ще посрещнат своите "колеги", които пристигат от цяла Европа, за да станат част от прекрасното събитие. По червен килим като истински звезди ще преминат децата от 17 държави.

На сцената, за да открият събитието, ще излязат близо 40 малки "бонбона". Те ще представят водещата на Детската Евровизия 2015 Поли Генова. Историята на "Бон-Бон" и Поли (която също е част от формацията) е дълбоко преплетена с престижния конкурс. "Бон-бон" бяха нашите първи представители на "Евровизия" през 2007г. Поли пък представи България през 2009г. с парчето "На инат".

Акцентът на вечерта е съвместното изпълнение на „Бон-Бон"-ите и Поли. Те ще зарадват меломаните с микс от някои от най-популярните хитове, печелили конкурса през годините.

Нашето момиче

Габриела Йорданова от Русе впечатли зрителите и журито с изпълнението си на песента от “Осъдени души” и получи отговорността да представя България на големия финал.

Габриела е само на 12, но има многобройни участия в музикални конкурси в Беларус, Италия, Унгария, Румъния и Казахстан.

На финала Габи ще изпълни песента “Цветът на надеждата”. Автор на текста е самата Габи заедно с Ивайло Вълчев. Музиката е дело на Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото и Георги Милчев-Годжи.

Изпълнителката ще бъде подкрепена на сцената от 12-годишния Иван Стоянов - вторият финалист от националната селекция.

Как става гласуването?

Конкурсът за детска песен на Евровизия се организира от EBU. В голяма степен правилата му се припокриват с конкурса за възрастни. Това важи и за гласуването. Резултатът се съставя поравно от зрителския вот и този на журитата. Националните журита гласуват на генералната репетиция в деня преди шоуто. А зрителите - по време на живото предаване в рамките на 15-минутен прозорец след изпълнението на последната конкурсна песен.

Всяка участваща телевизия обявява номерата за гласуване непосредствено преди началото на прозореца за гласуване. Изключение са Австралия и Сан Марино, където гласува само и единствено жури. Номерата в отделните държави са различни и това означава, че ако в момента на предаването гледате БНТ, информацията, която ще видите изписана на екрана, важи само и единствено на българска територия. Ако се намирате в чужбина и искате да гласувате за българската песен, можете да го направите, ако изпратите своя глас на номерата, изписани от местните телевизии, които излъчват конкурса. Можете да гласувате до 20 пъти, като всеки глас, превишаващ тази бройка ще бъде таксуван, но не и зачетен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства