Мачовете и спортът по телевизията днес, 24 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Време е да се защитим от кражбата на мозъци

Човешкият капитал у нас е под пресата на сриналата се българска държава и глобализирания пазар

Ако от България са изтекли половин милион висшисти, тези, които са ги получили, са ни отмъкнали около 150 млрд. долара

Наскоро ми се обади племенник, работещ в една от най-големите банки в Лондон, да му намеря завършващи студенти в УНСС с квалификация математика и финанси, тъй като откривали нов клон на банката в Краков. В самия университет почти ежедневно представители на фирми правят рекламни шоута с прелъстителни предложения за учене и работа в чужбина.

Мислех си за това, като гледах поредния рейтинг на българските университети с добре познати вече тенденции:

• Най-интелигентните средношколци заминават за чужбина.

• Около 25% от завършилите висшисти през последните 5 години правят същото.

• Има огромно разминаване между търсените от студентите специалности и предлаганите от работодателите работни места на пазара.

• Разликите в доходите на студентите, завършили едни и същи специалности в различни университети са драстични.

И това е характерно не само за нас, а е глобална тенденция, резултат на три основни фактора:

Първо. Разгръщане на икономики на ускорени иновации, технологическа безработица и остаряване на съществуващи компетентности. Това е един от ключовите фактори за глобализацията на пазара на труда като инструмент за преодоляване на това разминаване, довело до бутането и на „Берлинската стена”, гарнирано обаче с неолибералната идеологическа маскировка за „правата” и „свободите на човека” на движение и сваляне на границите.

Второ. Глобализацията на пазарите на труда отслабва това разминаване при силните и богати икономики и го засилва при по-слабите и неразвитите като българската.

Трето. Богатите държави и големите компании засилват този процес с политиките на извличане на всичко по-читаво като човешки капитал.

Резултатите от това у нас са налице. Нараства дефицитът на квалифицирана работна ръка. Министерствата са пълни с клиентелистки клики с ниско равнище на експертност, неспособни да направят каквото и да е, разчитащи главно на публично-частно партньорство, с финансирани отвън и обслужващи други интереси НПО-та. В статия под заглавие „Великобритания е на печалба от кражбата на мозъци от Източна Европа” моят някогашен докторант Иван Кръстев, също присвоен от глобалния капитал, признава в „Гардиън”: „Масовата емиграция е една от основните причини за това, че България през последните години е управлявана от неправилните хора. Хората с блестящ талант несъмнено са спечелили от отворените граници, но на печалба са и още две групи: калпавите източноевропейски политици и ксенофобските западноевропейски партии.”

Протича процес на деинтелектуализация на обществото – най-умните и мотивирани около 10% заминават, а тук в университетите няма образци, които да задават тон на останалите и това води до падане на общото качество на човешкия капитал. Броят на заминалите за държави в ЕС само между 2008 и 2013 г. се е удвоил. Ако си завършил и влязъл в научен институт да направиш дисертация и демонстрираш по-значими интелектуални качества, рязко нараства вероятността да бъдеш забелязан и отмъкнат. Това може да ви разкажат във всеки институт на БАН.

Най-печеливши от този грабеж на човешки капитал са САЩ. Статистиката през последните години на допусканите в САЩ имигранти сочи, че средното им равнище на образование е по-високо от средното равнище на образованост на населението в Америка, т.е. така САЩ получават наготово човешки капитал, за подготовката на който някой друг е давал милиарди. Някога трупаха богатство чрез роби и между 1525 и 1866 г. около 12,5 млн. африканци са прекарани до Америка, сега трупат богатство чрез отнемане на човешки капитал. Печалбата, получавана от използването на „откраднати мозъци” от Канада, е седем пъти по-голяма от канадската помощ за развиващите се държави.

За периода 1989-1995 г. 11,5% от учените са напуснали България, като това са хора главно във възрастта между 30 и 40 години и предимно в науки като химия, биология, медицина, физика. През 1988 г. в България има 31 412 научни работници, през 2001 г. те са останали 10 446, т.е. три пъти по-малко, а другите две трети от над 20 000 човека са емигрирали, напуснали са науката или са се пенсионирали. За 13 години България е унищожила или от нея е бил заграбен две трети от създадения при социализма научен потенциал.

Всички прогнози сочат, че глобалната битка за таланти ще се засилва и вероятността от превръщането ни в интелектуално гето, в което разминаването между търсене и предлагане на работна ръка става съкрушително и все по-голяма. Една стратегия за противодействие на това би означавала:

• Много по-остро поставяне пред евроинституциите въпроса за компенсации за кражбата на човешки капитал от България.

• Стратегическо планиране на кадрите в различните професионални направления и насочване на държавното финансиране съобразно това, като се създаде механизъм, чрез който те да връщат съответните средства на държавата, ако след като завършат, отидат да работят в чужбина.

• Да спре финансирането на образованието на калпак, като се отчита и факторът качество и се създаде много по-прецизна и обективна система за неговата оценка, приета от Съвета на ректорите.

• Създаване на законови възможности за обучение, поръчано и финансирано от бизнеса.

• Създаване на стратегии на противодействие на политиките на изтичане на мозъци в най-важните за страната отрасли и за завръщане на български кадри от чужбина.

• „Зелена карта” за привличане на дефицитни висококвалифицирани кадри, особено в IT отрасъла и в аутсорсинга, защото с дигитализацията на икономиките все по-голяма част от битките, свързани с цената на труда, ще се решават чрез стратегии на атусорсинга.

• Създаване на стратегия за учене през целия живот, като се има предвид скъсяващият се жизнен цикъл на квалификацията, която в информационните технологии е около 4 години, в техническите науки – 7, в икономиката, финансите и счетоводството – 9.

Това изисква действия още сега. Според класация на Световния икономически форум България е между най-пострадалите от кражбата на мозъци в света. Средствата за отглеждане на един човек до завършване на колеж в САЩ са около 300 000 долара. Ако от България са изтекли половин милион висшисти, тези, които са ги получили, са ни отмъкнали около 150 млрд. долара. Но с неолиберални физиономии разни хора хвърлят идеологическа пушилка, че това било „свободата на движение”. Окрадат те, ограбят от тебе много милиарди, а ти вместо да се защитиш, идеологически дрогиран повтаряш „свободен съм”, „свободен съм”. Време е да се защитим.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.