Ръководството на БСП оцеля след бурен пленум

Лидерът Михаил Миков не иска бърз конгрес

Ангел Найденов, Георги Гергов и Кирил Добрев са за нов лидер

Оставката на Изпълнителното бюро на БСП не бе приета на бурен пленум. „За“ гласуваха 42-ма социалисти, против – 44, а 10 се въздържаха. Това се случи въпреки желанието на соцлидера Михаил Миков оставката да не бъде гласувана. След осемчасови дебати обаче се стигна до вот. Ден преди пленума Миков заяви пред „Труд“, че не смята да внася за гласуване заявената оставка на ИБ.

Михаил Миков вероятно ще трябва да си търси нов заместник, тъй като оставка подава зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Стойнев е зам.-шеф на БСП от деня, в който Сергей Станишев обяви, че ще се оттегли от лидерския пост. Лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов също не иска да бъде част от бюрото, но остава на поста ни на „Леге“ 10. Евродепутатката Илияна Йотова е настояла за промени в ръководството на БСП и заявила, че ще и бъде трудно да бъде част от ръководството при положение, че останат сегашните зам.-председатели.

Няколко социалисти, сред които Ангел Найденов, Георги Гергов и Кирил Добрев са поискали оставката на цялото ИБ, както и бърз конгрес за смяна на лидера. Според Найденов такъв можело да има през март, а не чак през май, както се планира. "Проблемът е в твоите възможности, Мишо", категоричен бил Добрев. На местните избори БСП изгуби властта във всички областни градове, в които досега имаше кметове.

До редакционното приключване на броя не бе ясно дали конгресът за избор на нов лидер на БСП ще бъде насрочен през март или през май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини