Известни са трима от атентаторите самоубийци, идентифицираха жертви чужденци

Известни са имената на трима атентатори самоубийци, участвали в атаките във френската столица в петък вечер. Сред самоубийците е 29-годишният Исмаил Омар Мостефа, френски гражданин, чиито баща и брат бяха арестувани тази вечер. По-рано беше обявено името на друг терорист - сирийския гражданин Ахмед Алмохамед, който е стигнал до Западна Европа през Сърбия. За третия терорист - Абдулакбаке Б. беше съобщено, но без да бъдат оповестени повече подробности.

Сирийският паспорт, открит край един от взривилите се терористи в Париж, може да се окаже подправен, каза служител на американските разузнавателни служби. В момента се извършва проверка на истинността на документа, според американското разузнаване има несъответствия с номера на паспорта, снимката и името.

Няколко чужденци са били идентифицирани като жертви на смъртоносните терористични атаки в петък в Париж.

Алжир: Двама алжирци бяха убити, съобщиха дипломатически източници. Жертвите са 40-годишна жена и мъж на възраст 29 години.

Белгия: Най-малко трима белгийци, включително един с двойно френско и белгийско гражданство са били убити, съобщи белгийското външно министерство.

Великобритания: Един британец е бил убит, обяви Министерството на външните работи на Великобритания, като добави, че няколко граждани са в тежко състояние.

Чили: Един мъж и една жена, включително и племенницата на посланика на Чили в Мексико, са сред мъртвите.

Мароко: Един мароканец е бил убит, а друг ранен, според посолство във Франция.
Португалия: Двама португалски граждани с загинали, съобщи лисабонското правителството.

63-годишен гражданин, който живее в Париж и работи в обществения транспорт, е бил убит в близост до стадион „Стад дьо Франс“, а втората жертва е убита в атаката над залата „Батаклан“.

Румъния: Двама румънци са били убити, обяви министерството на външните работи в Букурещ.

Испания: 29-годишният Алберто Гонзалес Гаридо е бил убит по време на посещението на концерт в зала „Батаклан“, съобщиха испанските власти.

Швеция: Един човек с шведско гражданство беше ранен от изстрелите, а друг е бил убит, предаде министерството на външните работи, но заяви, че е все още проверява информацията.

Тунис: Две млади тунизийки, които са живели във Франция и празнували рождения ден на приятел в Париж, също са били убити, съобщи тунизийското външно министерство.

САЩ: Студент от Калифорния е бил убит в атаките, обяви университетът.
За други американски граждани и швейцарска жена е докладвано, че са ранени. Двама бразилци също са ранени в пострадали в атаките, заяви президентът Дилма Русев.
Пентагонът потвърди, че въздушен удар на САЩ е унищожил един от лидерите на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Либия.

Междувременно не стихват и коментарите относно атаките. Милиардерът Доналд Тръмп, който вероятно ще бъде номиниран за кандидат за президент от Републиканската партия, заяви, че нападенията в Париж не биха довели до такъв голям брой жертви, ако Франция беше по-либерална по отношение на законите за притежаване на огнестрелно оръжие.

Бившият премиер на Австралия Тони Абът призова за по-строг граничен контрол след терористичните атаки в Париж. Той изрази убеждението, че Австралия трябва да увеличи своята роля в решаването на сирийската криза.

Водещият кандидат на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън направи пламенно обръщение за глобалното обединяване срещу радикалния ислям, ден след терористичните атентати. Тя подчерта, че е важно да не бъдат определяни всички мюсюлмани като врагове. „Ние не сме във война с исляма. Ние сме във война с насилието и екстремизма“, каза Клинтън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят