Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Експерт по сигурността: България не е приоритетна мишена на ислямските терористи

България не е приоритетна мишена на ислямския тероризъм. Това каза Клод Монике, съосновател на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел, в предаването „Неделя 150” по БНР.

Той посочи, че всички страни от ЕС са застрашени от ислямския тероризъм. „Дори в страна като Полша, която никога не е била застрашена и няма особено големи мюсюлмански общности се оказва, че десетки поляци, които сега са в Сирия. Това е трудно да се разбере, но показва, че дори една католическа страна, която няма общо с исляма също е под заплаха. България, в която съществува мюсюлманска общност и която е външна граница на ЕС, е една от новите демокрации и може да бъде дестабилизирана, очевидно е мишена. Не мисля, че е приоритетна мишена. Приоритетни са: САЩ, Франция, Великобритания, Белгия, Германия и Холандия”, каза Клод Монике.

Той обясни, че Франция е срещу ислямския екстремизъм в Ирак, Сирия и Афганистан и че е светска държава и дори най-светската в ЕС. Според него това е достатъчно, за да бъде превърната във враг на ислямистите. Той посочи, че е невъзможно е да се каже къде ще е следващият удар на терористите. „Това може да стане след половин час отново в Париж. Тази вечер в Брюксел, утре в Лондон, Мадрид, Рим или София. Ислямските екстремисти имат основен принцип – не избират мишената си според политическия дневен ред, въпреки че имат приоритети. Те я избират в зависимост от това дали разполагат със средствата за удар, каза той. По думите му, ако утре има мрежа от няколко души в България, която е структурирана и разполага с оръжия, ще има атентат и у нас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.