Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

Стилиян Кротнев е най-вероятният нов шеф на АПИ

Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас, която е 10 пъти по-скъпа

10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните (обзор) Заблудата с храни второ качество влиза в “черния списък” на ЕС

Емил Караниколов: Добре е да отпадне възможността за придобиване на паспорт срещу пари Сигурен съм, че инвестициите в България не падат, а даже имат ръст, коментира министърът

Изпит по български на кандидати за гражданство С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Нинова: Обвинението срещу Елена Йончева е заради нейните смели журналистически разследвания, стоя твърдо зад нея

„Мерцедес“ влага € 200 млн. в Полша Нов завод открива 300 работни места

Жената, ударила в лицето фелдшерка в Горна Оряховица: Бях провокирана, тръшна ми вратата

Решават утре за ареста на циганин, пребил баба Рецидивистът взел всичките 35 лева на 83-годишната Иванка, за да напазарува

Рамуш Харадинай: Косово няма да отмени митата, докато Сърбия не ни признае

Интензивен трафик по границите на страната

Йорданка Фандъкова: Ученичката на Борисов

Преди местните избори се въртеше една шега, че не е сигурно дали и Бойко Борисов може да бие Йорданка Фандъкова, ако играе срещу нея в битката за София. Чу се обаче и слух, че в предизборния щаб на ГЕРБ в столицата са се поизпотили дали ще имат избран кмет още на първи тур.

Днес вече е факт, че за трети път Фандъкова взе София от раз. Факт е и обаче, че за нея са гласували само 238 500 души, т.е. над 60% от упражнилите вота си, но едва 1/6 столичани.

На града отдавна му личи, че се управлява от жена – Данчето, както я наричат и Борисов, и Цветанов, умело наблегна на детайлите, поозелени и украси центъра с цветя, направи прекрасни градинки и т.н. Дори и някои от големите проблеми на столицата вече изглеждат разрешени. В третия си мандат новият стар кмет ще има да запълва още много дупки, да прибира много бездомни кучета, да открива много места в яслите, да инициира много реформи, сред които и „Топлофикация София“ вече да не е най-страшният кошмар на половината град.

Работлива, изпълнителна и лоялна към Борисов, от директор на училище за няколко години Фандъкова успя да смени няколко позиции във властта – зам.-кмет по образованието на Столичната община, депутат, просветен министър, първата жена кмет на София, последната от които вече съчетава със зам.-председател на ГЕРБ. От действията й обаче личи, че постовете не са й самоцел, а възможност за разрешаване на проблеми – през 2008 г. съвестно подаде оставка като заместник на градоначалника, след като онлайн системата за записване в детските градини се срина и хиляди родители изпаднаха в стрес дали децата им ще могат да се преборят за място в забавачките. Борисов отказа да приеме оставката и Фандъкова се затвърди като една от жените, с които генералът хитро се обгражда в работата – верни, дейни и без властови претенции.

Като негов наследник на „Московска“ 33 Фандъкова успя да довърши повечето от започнатите, основно инфраструктурни проекти – и точно като Борисов ги инспектираше през седмица, а после заедно им прерязваха лентичката. Вероятно най-големите постижения на ГЕРБ в София са пускането на новите линии на метрото, което се превърна в основен транспорт за хората, и завършването, макар и с голямо закъснение, на дългоочаквания завод за преработка на отпадъци. Щастливо съвпадение е, че точно по време на мандатите на Фандъкова на България се падна да усвоява европари, без които реализирането на тези проекти изглежда трудно. Въпреки че София има огромен бюджет, а капиталовата програма е за по около 700 млн. лв. на година.

Днес Фандъкова ще трябва да чертае нови приоритети, за които да се харчат парите на столичните данъкоплатци – развитието на кварталите е добра и логична идея, но работата не трябва да е на парче или „дупка по дупка“, а с ясна визия и план.

Сякаш е дошло време инвестициите в големите инфраструктурни проекти да отстъпят на тези в културата, образованието, спорта. Защото макар и Фандъкова, която вече се е доказвала като биткаджийка не само в професионален план, да не успя да се пребори София да грабне титлата Европейска столица на културата за 2019 г., трябва ден след ден да я развива като такава.

В същото време обаче очакванията на обществото за по-строг контрол и бързо и безплатно отстраняване на „щетите“ върху прясно ремонтираните шосета трябва отново да бъдат оправдавани след гафовете с някои преасфалтирани трасета през лятото.

Днес опозицията, сред политиците и в обществото, очаква от Фандъкова да опровергае предизборните обвинения на конкурентите й – „че тя е красивото лице, зад което в общината се ширят непрозрачност и корупционни практики“. Първата стъпка вече е направена – всички партии в градския парламент са поканени в комисията, която следи възлагането на обществените поръчки на частни фирми. Втората е в предотвратяването на случаи, в които ремонт като на бул. „Цариградско шосе“ например накрая струва два пъти по очакваната цена.

Днес Фандъкова изглежда да има още доста работа като кмет, а утре – може да я чака и по-голяма политическа сцена.

Още по-нагоре?

Има ли кметът Йорданка Фандъкова друго политическо бъдеще?

Отговорът е в ръцете на двама души – нейните и на Бойко Борисов. Спекулации текат всякакви. Едната е, че лидерът на ГЕРБ може да я включи в кандидатпрезидентската двойка на партията му догодина.

Втората – да я направи премиер, ако той се кандидатира и бъде избран за държавен глава. При такъв сценарий за наследник на Борисов в изпълнителната власт се спряга и Румяна Бъчварова.

Според трети слух Борисов може да остави ГЕРБ на някоя от верните му жени в партията. Засега обаче Фандъкова по-скоро страни от партийно-организационната работа.

ЗА НЕЯ

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ: Работи за бъдещето на София

За Йорданка Фандъкова няма как да кажеш нещо лошо – тя работи заедно със своя екип, общинския съвет, администрацията в Столичната община и в районите. Фандъкова има подкрепата на изпълнителната власт, но и доверие от страна на Еврокомисията. Това, което Фандъкова прави от 2005 г. насам – в сферата на образованието, детските градини, санирането на училищата, спортните площадки, е за децата, дава им възможност да се развиват, а те са бъдещето на София.

Елен Герджиков, председател на СОС: Променя града към по-добро

С нея се работи много, сериозно, но в същото време лесно. Тя умее да изслушва смислените аргументи, след което уверено взема решения, колкото и трудни да са те. Изключително деен и енергичен човек е. Тя е първият столичен кмет жена и кмет, който видимо променя града към по-добро.

Калоян Паргов, лидер на БСП-София: Ще я пазим от задкулисие

Въпреки че останахме в опозиция в СОС, се радваме, че нашите предизборни приоритети за крайните квартали и другото лице на София, свързано с изравняване на дисбалансите в столицата, влязоха в програмата на Фандъкова. Остава да видим как те ще бъдат изпълнени, за което ние, общинските съветници от БСП, ще настояване безкомпромисно. Ще сме принципни и конструктивни, както подобава на една европейска опозиция. Но ще се опитваме да предпазваме Фандъкова от задкулисните кръгове около нея, които я вкарват в корупционни практики и нагласени търгове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.