Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Барние: Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница

Готвят 242 пролетен панаир в Търговище Запазване на ниски тарифи за участниците предвижда общината

Гъвкавото работно време и работата от разстояние – ключов фактор в развитието на съвременната икономика

Практическо приложение на новите промени в Кодекса на труда от Иван Нейков – Председател на Балканския институт по труда и социалната политика

В последните години, темата за въвеждането на гъвкаво работно време и работата от разстояние започна все повече да намира своето място в полемиката по повод търсене на съвременни ефективни методи за повишаване на производителността на труда, оптимизиране на разходите за труд и пряката им връзка с удовлетвореността на служителите.

Дистанционната работа и плаващото работно време са все по-възможни, благодарение на използването на съвременните технически средства, интернет средата и развитието на информационните и комуникационни технологии. Те предполагат значителна гъвкавост при познатите форми на заетост и са причина за въвеждането на адекватни промени в Кодекса на труда, които са свързани със създаването на нови различни договорни форми на заетост.

Тези нови форми на заетост са не просто оптимално икономическо решение, но и позволяват интеграция в трудовата среда на хора със семейни задължения, невъзможност за работа на пълен работен ден и стимулират създаването на нови позиции и като цяло откриването на нови работни места.

За работата от разстояние започва да се говори в Европа още преди близо 20 години. Европейската комисия спонсорира различни изследвания върху работата от разстояние, като средство за развиване на икономическа активност и създаване на възможности за работа в провинциалните области и изоставащите в икономическо отношение райони.

Като работа от разстояние се дефинира всяко използване на информационните и комуникационните технологии, което позволява трудовите/служебните задължения или част от тях да се изпълняват далеч от мястото на работата, където се очакват резултатите от тях или където обичайно биха се изпълнявали (обикновено седалището на предприятието).

Съществена част от  също са свързани с тези теми, но все по-често се допускат грешки при използването и внедряването им.

С нарастващия брой чуждестранни инвеститори в България, тази тема започна да навлиза с голяма скорост и на нашия пазар. Възникват все повече и повече въпроси, свързани със спецификата на този вид работа и отговорите им се превръщат в една голяма необходимост.

Все повече големи, а и все повече малки, но разрастващи се фирми въвеждат в практиката си работата от разстояние и използват различни режими за гъвкаво работно време с цел да подобрят ефективността и мотивацията на своите служители.

Поради натовареното ежедневие обаче и поради множеството задължения, не всеки работодател може да бъде запознат и мотивиран да ги приложи на практика. Ето защо е хубаво работодателите да имат от къде да получат синтезирана информация за това как ефективно да ги използват и приложат в своята практика. Всички тези теми ще бъдат засегнати на практическото обучение, организирано от Академия Респонса с лектор Иван Нейков Председател на Балканския институт по труда и социалната политика„Работно време, почивки & работа от разстояние. Новите промени в Кодекса на труда.“, което ще проведе на 26.11.2015г. в София, Хотел Експо.

Ако искате да научите:
• кои са неизползваните модели за организация на работното време
• какви са ползите за предприятието от въвеждане на гъвкави режими
• кои са новите и неизползвани форми на полагане на труд
• кои са възможностите за работа от разстояние – дистанционна работа; телеуърк; надомна работа и др.
• кои са новите моменти в договорите за дистанционна работа – здраве и безопасност, работно време, задължения и отговорност и др.

Запишете се на обучението и се запознайте с всички подробности и възможности за работодателите, които ще Ви помогнат да оптимизирате процеса на работа тук:

www.responsa.bg

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.