Депутат от РБ иска поправки в два закона

Депутатът от Реформаторския блок от Великотърновския регион и зам.председател на Народното събрание Иван Иванов внася за разглеждане в парламентарната комисия по култура и медии поправки в два закона.

Едната идея е за Закона за културното наследство и по-конкретно разрешенията за ремонт на културно-исторически обекти, които издава Националният институт за недвижимо културно наследство.

"Сега тази процедура е изключително бавна и тромава.Затова ще направим предложение разрешения за ремонтни дейности да могат да се издават и от общински комисии от архитект, инженер и реставратор", обясни Иван Иванов.

Той поясни, че ако в период от 3 до 6 месеца Националният институт не излезе със становище по искане за ремонт или възстановяване на културен паметник, тогава думата ще имат тези местни комисии. "Велико Търново, Варна и Пловдив са градовете, в които има най-много паметници на културата, обясни Иванов. По думите му само в старата столица старинните сгради са около 650. За обновяването на някои обаче собствениците чакат разрешение с години", коментира Иванов.

Втората инициатива на депутата е свързана със Закона за радиото и телевизията. Иванов ще настоява СЕМ да разшири обсега си и под неговата регулация да са печатните и интернет издания. "Сайтове безнаказано бълват помия и съсипват човешки съдби. Етичният кодекс в печатните медии, не е достатъчен гарант. Затова трябва да се помисли за форма на регулация, която обаче да не нарушава свободата на словото", заяви Иван Иванов.

Той допълни, че медийната комисия към Реформаторския блок ще проучи какви са практиките и опитът в тази област на останалите европейски държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини