28 хил. нелегални хвана МВР

Заети са само 1350 места при капацитет 6000 в бежанските лагери

България е пълна с нелегално пребиваващи чужденци, които нямат намерение да искат бежански статут у нас, а да продължат към Западна Европа. Това сочат данните на държавните институции.

От началото на годината до четвъртък миналата седмица са задържани 28 038 чужденци без регистрация, сочи отчет на МВР. От тях 10 369 са заловените незаконно пребиваващи във вътрешността на България, което означава, че те са влезли нелегално и не желаят да поискат бежански статут у нас. Броят им е 5 пъти повече в сравнение със същия период на 2014 г., когато са били хванати 2064 пришълци. Целта на всички тези хора не е да останат в България, а да продължат незаконно към Западна Европа.

Други 16 283 чужденци са поискали права на бежанец от началото на годината до края на октомври, сочат данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), предоставени за “Труд”. Голяма част от тях също нямат планове за трайно установяване у нас, ако съдим по факта, че в лагерите у нас са настанени едва 1350 души при капацитет от 6000. Основният мотив бежанците да се опитват да преминат, без да получат български документи, е, че те биха могли да станат причина за връщането им у нас по регламента “Дъблин”. От началото на годината отказ са получили 593- души, а статут са получили малко над 5100. Останалите 10 000 души, подали документи, вероятно са напуснали страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини