„Баницата“ управлява общините

Многоцветни коалиции по интереси крепят властта на кметовете

Въпреки десетките съдебни искове в малко градове има истинска опозиция

Тихо и без скандали новоизбраните общински съвети започнаха работа. Спокойствието не се нарушава почти никъде в страната, въпреки че би трябвало да се очаква точно обратното, като се има предвид градусът на предизборната борба и разноцветните местни парламенти. А също и фактът, че това може би са изборите, които отвориха най-много работа на Темида. Къде ли не се оспорват резултати.

Нищо подобно обаче не се наблюдава. Въпреки че има мнозинство в общинските съвети само в три общини - Бургас, Габрово и Стара Загора, партия ГЕРБ без проблеми оглави почти всички местни парламенти. А това е сигурен признак, че кметовете й няма да изпитват дискомфорт при управлението си (припомням - най-голямата управляваща партия обра кметските места в почти всички областни центрове, ДПС взе Кърджали, Реформаторският блок - Плевен и Добрич, а в Кюстендил победи старият кмет Петър Паунов и неговата коалиция „Кюстендил“).

Каква е причината за наблюдаваното трогателно единодушие?

Най-лесният отговор е липсата на алтернатива. Тук е моментът за укорителен поглед към БСП. Наистина партията се сгромоляса тежко, а когато една столетница падне, й е трудно да се вдигне. Лидерите на БСП обаче повтарят, че тя уверено стои на второто място в стълбичката на победителите и че е единствената, истинската и най-правоверната опозиция и алтернатива на „авторитарното“ управление на ГЕРБ. Тогава защо БСП само на отделни места издигна кандидатури за председател на общински съвет? Освен че е сигурен начин да заявиш позиция, изборът на шеф на местния парламент е таен и на теория всеки човек с авторитет би имал шанс. В градове като Хасково, Шумен, Габрово, Варна, Велико Търново, Враца, Бургас, Монтана, Кюстендил, Стара Загора, Търговище и Силистра обаче бе издигнат само по един претендент. В повечето случаи човекът бе от ГЕРБ и бе избран почти единодушно. В Търговище единственият кандидат за председател на общинския съвет е от ДПС. И ако повечето от изброените преди градове доказват, че БСП няма сили да бъде алтернатива (в много от тях социалистите са управлявали довчера и присъстват в местните съвети), случаят в Търговище е доказателство как се конституира стабилно управление. Движението има най-много съветници в общината - 12. ГЕРБ има 10, но и кметът Дарин Димитров е от ГЕРБ. Кметът може да е избран мажоритарно, гражданите може неговото име да знаят, но без общинските съветници той не може да направи нищо. И ето как формулата %кметът - наш, шефът на съвета - ваш“ гарантира мир и спокойствие.

Така стигаме до може би основната причина за липсата на „войни“ при конституционирането на общинските съвети. Сговорна дружина блажно в петък руча, шегуваше се колега навремето. Всички са заинтересовани да получат своя дял от общинската баница и никой не иска да подсмърча на сухо в опозиция. Затова на повечето места почти без проблеми се претворява заръката на центъра общините да се управляват като страната, т.е. от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Тъй като тази коалиция и така си е многоцветна, няма сериозни пречки към нея да се присъедини още някое перце. Нима някой има полза да е в опозиция?

Ето защо дори в Благоевград изборът на общински председател стана от раз. Защо дори в Благоевград? Защото в 41-членния общински съвет влязоха 13 партии и коалиции. Републикански рекорд. Но кметът Атанас Камбитов (ГЕРБ) явно мъдро си бе опекъл работата. И старият председател на общинския съвет Радослав Тасков уверено бе преизбран. Тасков е от коалицията „Заедно за Благоевград“, наричана в града „местни, свестни, известни“, която подкрепи Камбитов на изборите.

Няма да имат проблеми в управлението на поверените им от избирателите градове и кметовете на Пловдив, Велико Търново, Видин. Във Велико Търново кметът Даниел Панов (ГЕРБ) си е подсигурил мнозинство заедно с РБ. Председател на общинския съвет е Венцислав Спирдонов от ГЕРБ.

Интересен е случаят във Видин. Росица Кирова от „Единни за промяна“ аха да стане кмет. Но не успя. Огнян Ценков от ГЕРБ я победи на втория тур. В момента групата на Кирова се оформя като единствената опозиция. В града БСП са разбити авари, имат само 5-има съветници.

Нетипичен е и случаят в Русе. Зад кмета Пламен Стоилов (ГЕРБ) стои коалиция, повтаряща управляващата страната. Той обаче прави жест към опозицията от БСП и председател на общинския съвет става излъченият от нея Христо Белоев.

Словесната война между ГЕРБ и РБ на национално ниво изглежда не е пренесена по места. Или пък е рано реформаторите да стенат под ГЕРБ-ерския ботуш. Тихо е и в Плевен, явно репликата „Плевен падна като при падишаха" не е нанесла такива поражения върху душевността на местните ГЕРБ-ери, както стори на централно ниво. Председател на общинския съвет кротко стана Мартин Митев. В града всичко е както трябва, в смисъл че си има и опозиция.

Почти безпроблемно се очертава и управлението на Варна и Пловдив, градове, в които управляващите се сблъскаха със сериозни трудности в хода на кампанията. Зад кмета Иван Тотев (ГЕРБ) стои стабилно мнозинство, в което освен излъчилите шеф на съвета реформатори (Савина Петкова е от ДБГ) влизат още „Кауза Пловдив“ и ЗС „Александър Стамболийски“. „Каузата“ има трима съветници и води дело, при спечелването на което би получила четвърти мандат. Допълнителен бонус за спокойствието на кмета. Отцепникът от ГЕРБ Здравко Димитров стана областен управител и неговите хора също крепят властта. Почти същата формула бе приложена и в Добрич. Тук победи РБ в лицето на Йордан Йорданов, но бившата кметица Детелина Николова (ГЕРБ) стана областен управител. С това евентуалното напрежение бе потушено.

И във Варна засега всичко е спокойно - и кметът (Иван Портних), и шефът на съвета (Тодор Балабанов) са от ГЕРБ. Начинът, по който стана избирането на Балабанов, обаче внася смут. При тайното гласуване имаше само една бюлетина срещу него, „за“ бяха 36, но 15 бяха невалидни. А когато сериозни хора така лесно се „объркват“, по-скоро става дума за дирижирано объркване. Да не забравяме, че варненци умеят да поднасят изненади.

Особено интересен е случаят в Хасково. Там зад кмета Добри Беливанов са май всички останали партии, което осигури избора на Таня Захариева (ГЕРБ) за шеф на съвета. В опозиция останаха само хората на бившия кмет Георги Иванов, като самият той отказа да е обикновен съветник.

Тайното гласуване в Хасково обаче май издаде за какво става дума в общинската власт. Вместо бюлетина един от съветниците бе пуснал в урната банкнота от пет лева.

Както неотдавна показа едно изследване - София не може да се сравнява с нито един от останалите български градове. Затова и разказът за управлението на столицата е отделен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи