Депутатите приеха на първо четене закона за бюджет на Здравната каса за 2016 г.

Народното събрание  прие на първо четене Закона за бюджет на НЗОК за 2016 г., съобщи „Фокус“. „За“ законопроекта гласуваха 117 народи представители,от тях „против“ гласуваха 45 и „въздържали се“ – 15.

Бюджетът за НЗОК за 2016 г. е със 129 млн. лева повече в сравнение с 2015-та година. Целта на бюджета е в рамките на предвидените финансови ресурси да се запази постигнатото равнище на здравноосигурителни услуги в страната. Предвидени са общо приходи и трансфери в размер на 3 204 749 хил. лв.

По време на дебата народният представител от ПГ на ГЕРБ Семир Абу Мелих каза, че монополът на НЗОК е проблемът, а не бюджетът. Според него трябва да има диверсификация на плащанията. В рамките на дебата народният представител от ПГ на ДПС Хасан Адемов посочи, че се предлага бюджет в две части, което според него е абсолютен прецедент в историята на НЗОК.

Народният представител от ПГ на АБВ Георги Кючуков посочи, че ПГ на АБВ не може да подкрепи на първо четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2016 г, въпреки че по думите му, бюджетът е балансиран и предвижда много неща, които от дълги години не са се случвали. Според него основният проблем е премахване на договорното начало на функциониране. В отрицателен вот народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев заяви, че министър Москов вижда своите реформи в два закона, които са в Конституционния съд. Той заяви, че е гласувал против защото липсват действия за подобряване на финансовото положение на лечебните заведения.

„Гласувах против, защото няма нито едно предложение за борба с корупцията. Предлагат ни се средства за увеличения на лекарствата. Гласувах против, защото вместо предлагани реформи ни се предлага модел на административно и централизирано управление на здравеопазването“, каза той. Втори отрицателен вот направи народният представител от ПГ на ДПС Петър Чобанов, който посочи, че е гласувал против липсата на реформи в бюджета и против налагането на административно-авторитарния стил,

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини