Полицейски щурм в Сен-Дени: 7 арестувани и 2-ма загинали джихадисти, 5-има ранени полицаи (обзор)

Полицейският щурм в парижкото предградие Сен-Дени е приключил, но френските сили продължават операцията по обезопасяването на района. Много хора са били евакуирани от центъра на предградието, а местните жители трябва да останат по домовете си.

По непотвърдена информация полицията е следяла няколко жилищни сгради в Сен Дени от вторник. Една жена е била заподозряна, че е дала укритие на предполагаемия организатор на атентата в Париж Абделхамид Абауд. Заподозряната е жената, която се е взривила в началото на полицейския щурм тази сутрин.

Седем души са арестувани от началото на антитерористичната операция, като трима от тях са били в апартамента, който бе цел на щурма. По последни данни при акцията са загинали двама предполагаеми джихадисти, включително жената камикадзе, а петима полицаи са леко ранени.

Операцията започна към 4:30 часа тази сутрин, а цял квартал в СенДени бе напълно отцепен. Сградата, която бе щурмувана от специалните сили, се намира на улица „Кробийон“ номер 8, в близост до кметството. В продължение на над 3 часа в историческия център на предградието, близо до базиликата на френските крале, са се чували престрелки и експлозии. По улиците са разположени войници, а жителите са получили нареждане да останат по домовете си.

Предградието е с преобладаващо население от имигранти и се намира на около километър от стадиона „Стад дьо Франс“, който бе един от обектите на атентата от 13 ноември.

Освен антитерористичният отдел в операцията участва и бригадата за издирване и намеса, която се занимава в тежки случаи на грабежи и заложнически кризи.
Засилени мерки за сигурност са предприети не само в Сен Дени, но и по околовръстния път на Париж, където полицаи патрулират и проверяват колите и шофьорите.

Според телевизия BFMTV полицейско куче е било убито при акцията. То е било пуснато в апартамента, в който са се намирали заподозрените, за да овладее заплахата. Кучето е убито, докато в влизало в апартамента.

Арестуван е и собственикът на апартамента в Сен Дени, който е дал помещението под наем на двама души, пристигнали от Белгия. Мъжът е разказал на полицията, че негов приятел го е помолил да подслони двама негови приятели за няколко дни.

„Казах им, че няма матраци, но те ми отговориха, че няма проблем. Имали нужда само от вода и молитва. Моят приятел ми каза, че идвали от Белгия“, казал е 30-годишният мъж.

„Помолиха ме за услуга и аз услужих. Не знаех, че са терористи“, уверява той.

Вижте още по темата:

Вижте спецоперацията в Сен-Дени, продължава обезопасяването на района

Спецоперацията в Сен-Дени приключва, задържани са трима, има ранени полицаи (На живо)

БиБиСи: Шахидка се самовзриви пред полицията в Сен-Дени в Париж

Убиха случаен минувач по време на операцията в Сен-Дени

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят