На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Приеха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г, съобщи bTV. От гласувалите 165 депутати „за“ бяха 111, „против“ – 41, въздържали се бяха 13.

В мотивите на законопроекта е посочи, че се предвижда през 2016 г. запазване размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, като размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” се запазва на нивото от 2015 г. – 17.8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г., при запазено съотношение – 9.9 за сметка на работодателя и 7.9 за сметка на работника.

12.8 на сто е вноската за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7.1/5.7, както и размера на вноската за работещите в специалните ведомства, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Предложените в проекта на ЗБДОО за 2016 г. минимални осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 8.6 на сто за 2016 г. в сравнение с 2015 г. с ефект върху приходите от около 80.0 млн. лв. увеличение.

Най-ниският минимален осигурителен доход е равен на 420 лв., очакваният размер на минималната работна заплата от началото на 2016 г.

В отрицателен вот Георги Търновалийски от БСП заяви, че е гласувал против, защото за бюджета на ДОО, управляващото мнозинство не предлага визия и политики. „Къде са обещаваните дългосрочни политики за намалението на безработицата?”, запита Търновалийски.

По време на дебатите Хасан Адемов от ДПС заяви, че за първа година бюджетът на ДОО преминава границата от 10 млрд. лева, но е „копи-пейст” на бюджетите от предишните години.

Радан Кънев от РБ заяви, че ще подкрепи бюджета в частта му, където минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица не се повишава.

„С ГЕРБ, ПФ и АБВ не сме имали никога противоречия по необходимостта от регионализация на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, когато сме били в опозиция”, добави Кънев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.