Касираха избора на кмета на Долна Крушица

Аминистративен съд - Благоевград обяви за недействителен избора на кмет на петричкото село Долна Крушица на Борис Тупаров. Жалбата бе подадена от кандидата на ГЕРБ Митко Тилев заради редица нарушения на изборния процес.

По време на ръчното броене на изборните книжа пред съда се установи, че има разминаване в броя на гласували и намерени бюлетини. Гласоподавателите са 141, а бюлетините - 145. Стана ясно, че на първия тур на 25 октомври за кандидата на Коалиция "Роден край" Борис Тупаров действителните бюлетини са 64, за жалбоподателя Митко Тилев са 59, а за третия кандидат Георги Малечканов от БСП те са 7. Недействителните бюлетини са 15. За да бъде обявен за победител, на Тупаров са му трябвали 66 гласа - 50% плюс 1, които той не е получил.

Съдът обяви, че ОИК-Петрич грешно е отчела, че за Тупаров бюлетините са 66, за Тилев - 58, а за Малечканов - 6. По този начин кандидатът на "Роден край" е избран за кмет благодарение на 1 бюлетина. С оглед на установените факти е оборена доказателствената сила на протокола на ОИК, с който е обявен изборът на Тупаров за кмет на Долна Крушица. Изборът му е недействителен, категорична е съдийката Саша Алексова. Съдебното решение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони