„Уембли“ сам се даде на французите

Храмът на английския футбол „Уембли“ доброволно се даде във френски ръце и показа невиждана почит и подкрепа към нацията, травмирана от атентатите на 13 ноември в Париж. Преди контролата Англия - Франция (2:0) 71 223 зрители изпяха „Марсилезата“ с играчите на гостите и вдигнаха хореография с трикольора на Франция.

Арката на „Уембли“, която се вижда от километри, бе оцветена в същите цветове, а над централния вход пишеше „Свобода, равенство, братство!“. На френски.

Преди двубоя Дидие Дешан, селекционерът на „петлите“, не каза на играчите си за отлагането заради бомбена заплаха на мача Германия - Холандия в Хановер. Не искаше да ги стресира допълнително.

Принц Уилям и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън уважиха мача и поднесоха венци на терена преди старта.

„Благодарим ви“, написа на английски език на челната си страница френският в. „Екип“. Париж бе впечатлен от жеста на англичаните, демонстриран на „Уембли“.

Англичаните победиха с голове на Деле Али и Уейн Руни. Успехът е девети поред на „Уембли“, а за 14 часа и 31 минути игра на този стадион „трите лъва“ са допуснали само 1 гол.

Италия и Румъния също почетоха жертвите от Париж, като преди контролата в Болоня (2:2) на стадиона се лееха популярни френски мелодии.

Скандалът на вечерта дойде в Истанбул, където турски фенове освиркаха мощно минутата мълчание в памет на жертвите преди контролата с Гърция (0:0). Според местни медии поведението на агитката е традиция - в страната така се посрещала минута мълчание след терористичен акт.

Но и изпъкна транспарант „Мъчениците не умират“, който може да се тълкува доста двусмислено...

Селекционерът на Турция Фатих Терим бе бесен: „Поведението на феновете вреди на имиджа на футбола ни. Защо просто не мълчим, когато има минута мълчание? Защо освиркахме химна на гърците? Не може да искаме другите да ни уважават, ако се държим така.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят