Менда Стоянова за винетките: Който има кола и се вози, ще плаща

Единственият финансов източник на държавата са данъците и таксите, ако те не се вдигат, няма да има и съответните действия на правителството. Това каза в студиото на bTV Менда Стоянова. Според нея, с парите от винетките ще се поддържат пътищата в страната.

„Осем години цената на този стикер не е повишавана, протестите не са правилни”, допълни депутатката от ГЕРБ. Тя отхвърли възможността да се върнем към цената от тази година – 67 лева за лек автомобил за година.

Стоянова посочи, че в България семействата имат по два автомобила и щом имат пари за бензин, трябва да плащат и скъпата винетка. „Който има кола и се вози, ще плаща, дядо и баба на село няма да плащат, щом нямат кола”, посочи тя.

„Във всяко нещо трябва да се търси икономическата и обществената логика, това важи и за данъците”, посочи Менда Стоянова. Тя поясни, че има разговори да се обложат с данък и неизползваните земеделски земи, защото пречат на хората в съответните региони.

Стоянова оправда и намаляването на прага за кешови разплащания от 10 000 на 5 000 лева, защото това е европейска практика. "Така ще се хванат по-лесно работещите в сивата икономика", смята депутатката. Тя съобщи, че вероятно ще бъде взет и нов дълг от над 3 милиарда лева, макар че в бюджета е заложена сума от 5.2 милиарда лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини