Бившият миньор Христо, който не е стъпвал в чужбина, се оказа турски жител

Бивш миньор, който никога не е стъпвал в чужбина, се оказа с регистрация по местоживеене в Турция.

Христо Колев /46 г./ от сливенското с. Бяла разбрал, че "живее" в съседната ни държава, когато в кметството изготвили списъка за раздаване на дърва за отопление през зимата - разказа самият той.

"Излезе, че аз нямам право да получа дърва, защото настоящият ми адрес бил... в Турция!? Шокирах се много, тъй като аз дори не съм бил в тази страна, даже нямам международен паспорт. Веднъж само ходих до един манастир на границата с Гърция. През целия си живот съм живял в Бяла, регистриран съм там, познават ме всички" - обясни Колев.

Справката показала, че се води турски жител отпреди една година и повече. "Ако бях ходил да гласувам, може би щях да разбера по-рано за грешката. Не знам как са ме направили жител точно на тази държава, а не на Англия, например. Бих предпочел Англия заради социалните и здравните придобивки там" - шегува се бившият миньор.

Той се пенсионирал преди 5 месеца и от тогава досега най-редовно получавал пенсията си в пощата. "Слава богу, че като "турски жител" нямам проблеми с пенсията. Ако не бяха тези 2 кубика дърва, които раздават за зимата, въобще нямаше да разбера как са ме наместили" - казва още Колев.

От администрацията в Сливен обясниха, че Христо Колев е станал жертва на неволна грешка, допусната в съвсем друга община - Твърдица. При обработката на документите на друго лице тамошната служителка е сбъркала цифра в ЕГН-то, в резултат на което то съвпаднало с ЕГН-то на бившия миньор от сливенското село.

Пропускът вече бил отстранен  увериха от кметството в с. Бяла, но  заявиха, че въпреки цялата бъркотия Христо пак нямало да получи дърва. Дърва за огрев се предоставяли най-много на двама души от домакинство. А Христо живеел с брат си и майка си, които вече били включени в списъка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл