Официално: Русе вече е европейски град на спорта

Русе вече е определен официално за Европейски град на спорта, съобщиха от общинската управа. Церемонията се състоя на годишната среща на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта - АСЕS Europe в Брюксел. Кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов получи удостоверението лично от президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели.

Асоциацията на европейските градове и столици на спорта определя ежегодно градовете, които да се удостояват с почетното звание. Сред основните критерии са в одобрения град да се провеждат елитни европейски, световни и други международни надпревари в различни видове спорт.

Други изисквания са да има наситен календар от събития за масов спорт за всички възрасти и сериозен ангажимент да се подобрява инфраструктурата. С многофункционалната си зала "Булстрад Русе" Русе покрива още едно условие за евро
Анатоли Илиев пък става първият българин, избран за член на Управителния съвет на ACES Europe. Той е секретар на организационния комитет за София 2018 - Европейска столица на спорта, представил в Брюксел какво е направено през първата година от кампанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини