На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Президентът на Американския университет в Благоевград хвърли оставка

Президентът на Американския университет в България (АУБ) Кевин Аспегрен изненадващо обяви, че се оттегля от поста, считано от края на месец юни 2016 г., съобщава struma.bg.

Решението си той съобщи след събранието, което администрацията на локализирания в Благоевград частен американски университет провежда веднъж месечно, за да коментира текущи проблеми и идеи за оптимизацията на работата във ВУЗ-а.

Думите, с които К. Аспегрен се обърнал към служителите, били: „Със съжаление Ви информирам, че се оттеглям от позицията си на президент на Американския университет в България, считано от края на месец юни 2016 г. През последната година и половина се привързах към университета, но лични семейни причини ми пречат да продължа да водя и представлявам университета в дългосрочен план.

През последните 18 месеца моят ентусиазъм към тази наистина уникална институция растеше – място с изключително високи образователни стандарти; стремеж към иновации; култиватор на знание, талант и бъдещи етични лидери на региона.

Като свидетел на постиженията на наши студенти, както и на успеха на дори скоро завършилите ни студенти както в професионален, така и в академичен аспект, убеден съм, че АУБ остава верен на своите установени традиции и постижения в сферата на образованието. С въвеждането на четири нови подспециалности и с полагането на основите на два нови центъра – за сценично и визуално изкуство и за предприемачество – университетът потвърждава и силата си да въвежда иновации и да се развива.

Гордея се с постиженията на университета и съм благодарен на ръководството и настоятелството за тяхната активност и отговорност в процеса на изготвяне на новия стратегически план. Това ми дава пълна увереност, че АУБ ще продължи да се развива в правилната посока през идните години.

Ръководството и членовете на настоятелството ще се свържат скоро с допълнителна информация за това как ще продължим след обявяването на моето оттегляне.

Оставам близък приятел и силен поддръжник на университета. Благодаря за вашия принос в превръщането на АУБ в специалното място, което той е днес“.

Според информация от близки на К. Аспегрен, в случая с поредното оттегляне на президент на АУБ преди изтичане на мандата действително са надделели личните причини. Двете му деца, които пристигнаха заедно с него и съпругата му Ева през месец май 2014 г., така и не успели да се адаптират в България. Момиченцето беше записано на училище в Благоевград, а момченцето, което е по-малко, остана у дома и за него се грижеше майка му, която така и не започна работа тук. Основният проблем на семейството се оказал българският език. Двете деца знаят английски и унгарски, но с българския срещали сериозни трудности. Затова на семеен съвет двамата възрастни се разбрали Ева да отведе децата в САЩ през лятото и повече да не се връщат тук. Точно тази раздяла била в основата на снощната декларация на Аспегрпен, която стресна работещите във вуза.

К. Аспегрен бе избран от Настоятелството на АУБ в началото на миналата година след неколкомесечни сонтажи и пресяване на десетки кандидатури. Задълбочените му познания за Източна Европа наклониха везните в негова полза, призна тогава вече бившият председател на настоятелството Мариан Келър.

Аспегрен пристигна и с богата професионална биография, включваща завиден академичен и корпоративен опит както в Щатите, така и в Балканите и Източна Европа. Завършил Auburn University със специалност „Международен бизнес“ и с диплома по предприемачество от Oklahoma State University, той е член на настоятелствата на редица организации, измежду които Chastain Holdings, WesBanco, eLIMBS и UltimateAir.

Преди да приеме поста в АУБ, Аспегрен е заемал длъжността директор на Центъра по предприемачество към университета на Охайо, както и директор на Програма за глобални консултации към Колежа по бизнес на същия университет. Работил е и като изпълнителен директор на основания от него Център по предприемачество Симони в Печ, Унгария. Съпругата му е унгарка, там се раждат и двете им деца. От 2000 г. Аспегрен е и професионален състезател по планинско колоездене, поради което всяка година пътува в различни държави и участва в 24-часови състезания и многодневни колоездачни преходи.

Аспегрен далеч не е първият президент на АУБ, който съкращава 3-годишния си мандат. Предшественикът му Майкъл Истън изкара 2 мандата от по 2 години и два пъти обявяваше, че напуска поради семейни и по здравословни причини. Преди него Рейнолд Блум подаде оставка наполовината на мандата му и едва след като си замина стана ясно, че е бил принуден от настоятелството да се оттегли заради лоши финансови резултати на университета.

АУБ напускат не само президентите. В началото на тази година оставки хвърлиха шефът на катедра „Журналистика и масови комуникации“ проф. Melody Gilbert и съпругът й проф. Mark Wollemann, зам. президентът на АУБ Стив Съливан и деканът на преподавателите Лусия Майри. По-късно Съливан обяви, че след разговор с президента се разбрали да остане да поработи още малко, но най-вероятно ще си замине за САЩ заедно с Аспегрен веднага след церемонията по дипломирането на студентите догодина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.