Бойко Борисов: България е страна, която не воюва. Наш автомат не е изнасян в последните 15-20 години

"В последните 15-20 години български автомат не е изнасян, това мога да го кажа със сигурност. Ако някъде има, то е от 80-те години нещо продадено и останало, но това че било стреляно в Париж с български автомат са само хипотези, които аз нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато официлно не се види от наши експерти самият автомат. Към този момент такова искане и такава информация няма и не е постъпвала." Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод

На въпрос дали България ще поеме ангажимент при евентуална операция на цяла Европа срещу Ислямска държава, премиерът каза: "Не, винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат проблемите, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. И трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря като ЕС и НАТО, като евроатлантически страни дали външната ни политика винаги е била адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати."

По отношение на Шенген Борисов заяви, че шенгенската система не работи на практика. Държавите, които са в Шенген, и то Гърция, не изпълняват ангажиментите по договора си. И обратно- България, която не е в Шенген, много по-стриктно пази своите граници. Да не говорим за държави като Австрия, Унгария където бежанския поток минава по начин, по който не е описан в Шенгенското споразумение.

По отношение на инцидента със самолета в Бургас, премиерът каза, че сигналът за бомба е бил фалшив. "Един пиян поляк си бърборил вътре и се вдигна голяма тревога. Но нашите служби се задайстваха много експедитивно и ситуацията бе един вид тренировка за не дай Боже за истински сигнал. През последните някоколко дни на границата имаме нула емигранти, сиреч все повече на тях е ясно, че България е страна през която не могат да минат безнаказано. И се полагат огромни усилия от службите за сигурност и гранична полиция."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини