Президентът на Американския университет изненадващо подаде оставка (обзор)

Съвсем изненадващо президентът на Американския университет в Благоевград Кевин Аспегрен обяви, че напуска поста си по лични причини.

Решението си той съобщил след събрание на администрацията.

Думите, с които Аспегрен се обърнал към служителите, били: "Със съжаление Ви информирам, че се оттеглям от позицията си на президент на Американския университет в България, считано от края на месец юни 2016 г. През последната година и половина се привързах към университета, но лични семейни причини ми пречат да продължа да водя и представлявам университета в дългосрочен план."

Според информация от близки на Аспегрен, в случая с поредното оттегляне на президент на АУБ преди изтичане на мандата действително са надделели личните причини. Двете му деца, които пристигнаха заедно с него и съпругата му Ева през май 2014 г., така и не успели да се адаптират в България.

Кевин Аспегрен бе избран от Настоятелството на АУБ в началото на миналата година след неколкомесечни сонтажи и пресяване на десетки кандидатури. Задълбочените му познания за Източна Европа наклониха везните в негова полза, призна тогава вече бившият председател на настоятелството Мариан Келър.

Преди да приеме поста в АУБ, Аспегрен е заемал длъжността директор на Центъра по предприемачество към университета на Охайо, както и директор на Програма за глобални консултации към Колежа по бизнес на същия университет. Работил е и като изпълнителен директор на основания от него Център по предприемачество Симони в Печ, Унгария. Съпругата му е унгарка, там се раждат и двете им деца.

Аспегрен не е първият президент на АУБ, който съкращава 3-годишния си мандат. Предшественикът му Майкъл Истън изкара 2 мандата от по 2 години и два пъти обявяваше, че напуска поради семейни и по здравословни причини. Преди него Рейнолд Блум подаде оставка наполовината на мандата му и едва след като си замина стана ясно, че е бил принуден от настоятелството да се оттегли заради лоши финансови резултати на университета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини