Параходът "Радецки" гние, 8300 лв. трябват за ремонт

Дървените обшивки на легендарния плаващ музей – параход „Радецки“, прогниха и трябва да да бъдат сменени. Министерството на културата обяви дарителска кампания за осигуряване на чамов материал, от който да бъдат изработени нови пейки, стъпала и парапети, съобщава БНТ. Корабът – светиня вече е хвърлил котва за зимата, но е отворен за посетители.

Антон Руинов от Козлодуй беше довел двегодишната си внучка. Той разказа, че е участвал в първата дарителска акция за реставрация на кораба през 1966 година. "Бяхме ученици и събирахме железа от ТКЗ-то, от разни котли. Наградиха ни и отидохме с кораба до Виена“, разказва Руинов.

На шлепа, който служи като зимен пристан, в момента се извършват ремонти, които също са дарение. Корабът е технически изправен. Минал е на преглед в ДИК, но дървената му част е в окаяно състояние.

„Корабът вози до 100 човека. Трябва да се подменят стъпалата, защото се клатят, а от парапетите може да се забият трески в ръцете на хората“, каза пред камерата на националната телевизия главният механик Румен Стефанов.

Първите дарения за ремонта започнаха да постъпват. Общо трябва да се съберат 8300 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини