Броят на загиналите при срутването на мост в Генуа достигна 38

Меле в петричката ромска махала прати 6 души в болница, четирима са в ареста

Започна строителството на магистрала „Хемус” между Буховци и Белокопитово "За година и 2-3 месеца ще се справим с този участък", заяви премиерът Борисов

Прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента с падналите в морето деца

Откриха завишени стойности на уран във водата на Харманли

Хванаха дядо да кара нерегистриран автомобил

Над 520 мигранти бяха спасени от испанската брегова охрана

Намериха трупа на едно от децата, пометени от вълна във Варна

Заловиха шофьор седнал зад волана след употреба на коктейл от наркотици

Мевлют Чавушоглу: Русия и Турция обсъждат възможност за отмяна на визовия режим

Говорителят на Белия Дом: САЩ няма да забравят как Турция се отнесе с пастор Андрю Брънсън

Властта ваканцува, фейсбук царува Дебатите в политиката ни са сведени до заяждане на дребно

Какво прави мама, когато на татко не му е харесал обядът?

Министър Нено Димов: Няма опасност за туристическия сезон и летуващите в районите на разлива на мазут в морето

Регистрирано е силно земетресение с магнитуд 6.6 в района на Андреановските острови в Берингово море

Миков: Огромните неравенства и огромната бедност все повече завладяват света

„Финансова стабилност в държавата няма. Но алтернатива на вашия бюджет има. Тази алтернатива се нарича преразпределение“.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него, тази алтернатива е в прогресивното облагане, което управляващите отричат. „Тази алтернатива се нарича справедливост“, подчерта той.

„Случват се събития, които ако не променят хода на световната история, то със сигурност ще оставят дълбока диря в нея. Причините за тези събития се коренят в огромните неравенства и огромната бедност, които все повече завладяват света“, каза Миков.

Той подчерта, че неравенствата и бедността са истинските проблеми на съвремието ни. „Не магистрали, не обществени поръчки, които се раздават между няколко големи фирми, а неравенствата и бедността, които засягат пряко живота на повече от половината българи“, поясни той.

По неговите думи тази седмица правителството е признало, че не се е справило с бюджета за тази година и е поискало актуализацията му. „То направи това някак си скрито, в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета за следващата година“, каза още той.

Миков е на мнение, че въпреки милиардните заеми, свръхсъбираемостта, която премиерът гордо отчита с противоречиви цифри, хората са все по-бедни. „И всеки вижда това по джоба си и по хладилника си. Всеки се сблъсква с бедността, когато изпраща детето си на училище, когато трябва да получи лекарска помощ, когато трябва да се издържа само от пенсията си или минималната работна заплата“, коментира председателят на БСП.

По неговите думи стабилността е привидна, а цената, която плащаме за тази политика на управляващите, е много висока. „Стабилно и устойчиво е само упорството на управляващите, че в България животът става все по-добър като цинична и безотговорна теза на хора, без всякаква връзка с реалността“, допълни той.

Миков е категоричен, че днес България е по-задлъжняла от когато и да било. „Задлъжнялостта се увеличава, а новите дългове покриват старите. Това е дългова спирала, която не само, че не гарантира растеж и заетост, а тъкмо обратното – обрича страната ни на години без социален и икономически напредък“, заяви той. Днес ние трябва да кажем, че алтернатива има!

Миков е категоричен, че алтернатива има и тя не е в това да се субсидират частни училища, а да се подкрепят общинските и държавните, за да бъде даден шанс на всички деца. „Алтернатива е да не се вдига възрастта за пенсия, да не се прехвърлят напред-назад вноските от някой фонд към НОИ или от НОИ към някой фонд“, заяви той.

По неговите думи не бива да се гледа на пенсионната система като на тежест за държавния бюджет. „Защото, когато младите са заплашени от бедност, а старите са бедни, тези в активна възраст си тръгват. Днес, в България активната социална политика, мерките за повишаване на доходите и борбата с бедността са залог за бъдещето на нацията ни. А точно тях ги няма в новия бюджет“, допълни председателят на БСП. Миков подчерта, че в България 43% от хората изпитват остри материални лишения.

„Това е 4.5 пъти повече от средното за ЕС, на който ние сме членове“, уточни той. „Грижата за хората изисква увеличение на ниските доходи. Защото това е единствената алтернатива и ние ще настояваме за нея!“, каза още той.

Миков е на мнение, че вместо държавата да е наблюдател, тя може да е справедлив разпределител на обществено богатство – веднъж като справедливо определи тежестта на данъчното бреме с прогресивна данъчна система, и втори път като преразпределя събраното през бюджета активно така, че да намалява бедността и неравенствата.

„Само нашите десни управляващи все още не са разбрали, че Европа върви по този път, че Европа увеличава разпределения дял през бюджета от БВП, за да отговори на големите изпитания на кризата и да спре социалното разпадане в Европа“, каза още председателят на БСП.

„Ние настояваме борбата срещу бедността и повишаването на доходите да бъдат изведени като основен приоритет, на който да бъдат подчинени всички действия на държавата в областта на икономическата и социалната политика“, подчерта Миков. Според него това трябва да не бъде само за мандата на едно правителство, а като устойчива държавна политика, по която има приемственост. „Защото грижата за мнозинството граждани е грижа за бъдещето на България“, заключи Михаил Миков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.