50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Миков: Огромните неравенства и огромната бедност все повече завладяват света

„Финансова стабилност в държавата няма. Но алтернатива на вашия бюджет има. Тази алтернатива се нарича преразпределение“.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него, тази алтернатива е в прогресивното облагане, което управляващите отричат. „Тази алтернатива се нарича справедливост“, подчерта той.

„Случват се събития, които ако не променят хода на световната история, то със сигурност ще оставят дълбока диря в нея. Причините за тези събития се коренят в огромните неравенства и огромната бедност, които все повече завладяват света“, каза Миков.

Той подчерта, че неравенствата и бедността са истинските проблеми на съвремието ни. „Не магистрали, не обществени поръчки, които се раздават между няколко големи фирми, а неравенствата и бедността, които засягат пряко живота на повече от половината българи“, поясни той.

По неговите думи тази седмица правителството е признало, че не се е справило с бюджета за тази година и е поискало актуализацията му. „То направи това някак си скрито, в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета за следващата година“, каза още той.

Миков е на мнение, че въпреки милиардните заеми, свръхсъбираемостта, която премиерът гордо отчита с противоречиви цифри, хората са все по-бедни. „И всеки вижда това по джоба си и по хладилника си. Всеки се сблъсква с бедността, когато изпраща детето си на училище, когато трябва да получи лекарска помощ, когато трябва да се издържа само от пенсията си или минималната работна заплата“, коментира председателят на БСП.

По неговите думи стабилността е привидна, а цената, която плащаме за тази политика на управляващите, е много висока. „Стабилно и устойчиво е само упорството на управляващите, че в България животът става все по-добър като цинична и безотговорна теза на хора, без всякаква връзка с реалността“, допълни той.

Миков е категоричен, че днес България е по-задлъжняла от когато и да било. „Задлъжнялостта се увеличава, а новите дългове покриват старите. Това е дългова спирала, която не само, че не гарантира растеж и заетост, а тъкмо обратното – обрича страната ни на години без социален и икономически напредък“, заяви той. Днес ние трябва да кажем, че алтернатива има!

Миков е категоричен, че алтернатива има и тя не е в това да се субсидират частни училища, а да се подкрепят общинските и държавните, за да бъде даден шанс на всички деца. „Алтернатива е да не се вдига възрастта за пенсия, да не се прехвърлят напред-назад вноските от някой фонд към НОИ или от НОИ към някой фонд“, заяви той.

По неговите думи не бива да се гледа на пенсионната система като на тежест за държавния бюджет. „Защото, когато младите са заплашени от бедност, а старите са бедни, тези в активна възраст си тръгват. Днес, в България активната социална политика, мерките за повишаване на доходите и борбата с бедността са залог за бъдещето на нацията ни. А точно тях ги няма в новия бюджет“, допълни председателят на БСП. Миков подчерта, че в България 43% от хората изпитват остри материални лишения.

„Това е 4.5 пъти повече от средното за ЕС, на който ние сме членове“, уточни той. „Грижата за хората изисква увеличение на ниските доходи. Защото това е единствената алтернатива и ние ще настояваме за нея!“, каза още той.

Миков е на мнение, че вместо държавата да е наблюдател, тя може да е справедлив разпределител на обществено богатство – веднъж като справедливо определи тежестта на данъчното бреме с прогресивна данъчна система, и втори път като преразпределя събраното през бюджета активно така, че да намалява бедността и неравенствата.

„Само нашите десни управляващи все още не са разбрали, че Европа върви по този път, че Европа увеличава разпределения дял през бюджета от БВП, за да отговори на големите изпитания на кризата и да спре социалното разпадане в Европа“, каза още председателят на БСП.

„Ние настояваме борбата срещу бедността и повишаването на доходите да бъдат изведени като основен приоритет, на който да бъдат подчинени всички действия на държавата в областта на икономическата и социалната политика“, подчерта Миков. Според него това трябва да не бъде само за мандата на едно правителство, а като устойчива държавна политика, по която има приемственост. „Защото грижата за мнозинството граждани е грижа за бъдещето на България“, заключи Михаил Миков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.