Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Спор за ордена на Вартоломей в парламента – Миков vs. Митов

Активната позиция за диалога между религиите е сред причините за награждаването на Вселенския патриарх Вартоломей с орден Стара Планина – I стенен, обясни пред депутатите министърът на външните работи Даниел Митов.

Самият Митов е предложил на президента Вартоломей да бъде награден с най-голямото държавно отличие, съобщи Дарик.

Лидерът на БСП заяви, че орденът е присъден в нарушение на българското законодателство.

„За мен този орден е присъден в нарушение на закона, защото аз не открих нито решение на Народното събрание, нито решение на Министерски съвет – каквото е изискването на член 11 от Закона“, каза Михаил Миков.

В отговор Даниел Митов изброи мотивите, с които е предложил на държавния глава патриарх Вартоломей да бъде награден: „Първо – активната му позиция за насърчаване на религиозния диалог; второ – неговата ангажираност за актуалните проблеми от политическо и икономическо естество пред човечеството; трето – приобщаването на православния дискурс към социалните проблеми на заобикалящия ни свят; четвърто – професионалната му отдаденост на научна дейност, която Вартоломей свежда не само до богословие, но и до по-широк кръг от научни направления; пето – силната му ангажираност в опазването на околната среда, спечелила му прозвището „зеления патриарх“.

По думите му българските институции няма как да контролират това, което патриарх Вартоломей си е наумил да каже при визитата си у нас.

От парламентарната трибуна лидерът на БСП заяви, че се чуди как да коментира факта, че МВнР не знае, че Вартоломей е забранил службата на български език на Великден тази година в църквата „Св. Св. Константин и Елена“, не е допуснал български епископ да служи на български и е поставил условие за премахване на паметника на Антим Първи: „Цяла България го знае, само нашето Външно министерство не го знае този факт“.

Министър Митов контрира думите на Миков и посочи, че не му е ясно как червеният лидер е стигнал до този извод, но МВнР много добре знае всички тези факти: „Това, че знаем нещо, не означава, че не се грижим за българските имоти в Истанбул и на други места. Аз ви изчетох мотивите. Те нямат нищо общо с това, което вие говорите“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.