Да си бебе е рисковано занимание

Не знам как е по света, но в България да си бебе и дете открай време е рисковано занимание. И рисковете дебнат отвсякъде. Като се започне от родилния дом, където някоя поизнервена акушерка така може да те полюшка, че да ти докара тежка черепно-мозъчна травма (ако си късметлия, можеш да отървеш само с вътрешноболнична инфекция), та се стигне до детската градина, където някоя поизнервена учителка може да те върже на столче и да ти залепи устата с тиксо (ако си късметлия, можеш да се отървеш само с хранене насила). Но да беше само това, с мед да го намажеш, както се казва. Впрочем „намажеш” ще се повтаря и по-нататък, в контекста на другата заплаха, домашната. Защото рисковете дебнат и вкъщи, умело прикрити под миловидното „бабини съвети”.

Да, разбира се, бабите са чудесни. Жертвоготовни, обичливи и мъдри... е, мъдри по-скоро в някакъв общожитейски смисъл. Що се отнася до гледането на бебета, понякога може би е по-добре устите им да бъдат залепени с тиксо. Всички сме чували зловещи истории (всъщност не истории, а новини) за бебета, починали с тежки изгаряния на кожата вследствие на осоляване. Такива неща продължават да се случват и в наши дни, при цялата ни уж цивилизованост и достъп до информация. Все още има майки, които осоляват бебетата, мажат ги с жълтък, с мас или каквото друго намерят в кухнята, бръснат им гръбчетата и им пускат кръв (против колики), мажат им венците с ракия (при никнене на зъби), мажат им бибероните с мед или им дават малко вино (за успокояване), повиват ги стегнато, за да са им прави крачетата. С две думи – тричат ги. За тяхно добро, разбира се. И за здраве.

В едно отношение обаче все пак си личи, че технологиите са напреднали – вездесъщата роля на Бабата все повече се изземва от форумите за майки. А съветите, които могат да се прочетат там, са не по-малко малоумни (в добрия случай) или опасни (в лошия). Пак с оглед на напредналите технологии, последните модни тенденции при отглеждането на бебетата гласят, че бебето се приспива по-бързо, ако поставиш в леглото му включен сешоар. Шумът, вибрациите и топлината го унасят и то кротичко си заспива, чиста работа. Не така смятат обаче от „Пирогов”, където вече има три случая на бебета с тежки изгаряния, причинени именно от сешоар. И да, родителите са прочели този съвет в интернет. По-мекият вариант - доколкото въобще може да се употреби „мек” в този случай, но поне не причинява изгаряния - е включване на абсорбатор или прахосмукачка (което пък може да увреди слуха) или поставяне на бебето върху работеща пералня (откъдето може да падне). Казах ви – да си бебе е рисковано занимание.

Няма какво да се лъжем, жените оглупяваме, като родим. Къде от хормоните, къде от паника, че не знаем какво да правим. И това е естествено. Да си майка също никак не е лесно и изкушението да се довериш на авторитети от всякакъв вид е много голямо. Но в случая с бабите е донякъде обяснимо и оправдано – първо, защото все пак става дума за твоята майка или свекърва, които по никакъв начин не биха искали да навредят на бебето и второ, защото нерядко те подлагат майката на натиск, макар и добронамерено. Със съветите от интернет, обаче нещата не стоят точно така. Там се доверяваме напълно доброволно и сляпо на съвсем непознати хора. А когато не става дума за нова рецепта за кекс, а за бебе, нещата са по-сложни. Така че... дайте да мислим малко по-критично и по-умно, става ли? Дори да ни е трудно понякога.

КАРЕ

“Нани-нани” с шум и вибрации

Три случая на изгаряния на бебета от втора, на места и от трета степен има в “Пирогов”. Причината – приспиване от майките им с помощта на сешоар. При едно от бебетата лечението е продължило два месеца. Майките чели за иновативните методи за приспиване в интернет. Някой включвали прахосмукачка или абсорбатор, а други поставяли мъниците върху работеща пералня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения