Румяна Бъчварова: Няма признаци на радикализация сред българските мюсюлмани

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова увери, че сред българските мюсюлмани не се наблюдава радикализация,съобщи bTV.

Тя отбеляза пред български журналисти в Брюксел, че това е процес и риск, който се следи много внимателно. Имаме стратегия и план за действие. В момента не можем да говорим за реални рискове, но наш ангажимент и отговорност е да не допуснем това състояние да се промени, заяви Бъчварова.

Вицепремиерът отбеляза, че засега у нас няма недостиг на преводачи от арабски за интервютата с мигрантите. По нейните думи, ако у нас пристигнат вълни от мигранти, както последните месеци в съседните държави, такъв недостиг може да бъде отчетен. Въвеждаме допълнителни интервюта на влизащите, за да се чувстваме по-сигурни, добави Бъчварова.

По повод решенията от днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи тя посочи, че България вече е повишила контрола по своите граници. По нейните думи е възможно допълване на рисковите профили за проверки по вътрешните граници, съобразно водените разследвания на атентатите в Европа.

Тя определи създаването на система за регистрация на данните на пътниците по въздух като ключова в този момент. България е в доста напреднала фаза на готовност, можем да започнем до средата на следващата година, заяви Бъчварова по повод въвеждането на системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини