Взривове на метри от жилища в Бургас

Каменна кариера руши домовете на хора. Взривове се случват на метри от жилищата на бургазлии. Това се случва в квартал „Банево”. За проблема сигнализираха зрители на Нова телевизия. Те недоволстват срещу шума, стреса и мръсния въздух, който дишат.
Хората снимат взривовете и подават жалби в общината. След всяко оплакване те получавали уверение, че скоро кариерата ще бъде затворена. Това обаче не се случва.

Бургазлии обясняват, че дори не получавали предупреждение кога ще има взрив. От Екоинспекцията в Бургас са дали предписание да се намали скоростта на тежкотоварните камиони. Проверки извършили и Здравната инспекция.

"Инертните материали са подземно богатство и са държавна собственост. Те могат да бъдат експлоатирани само с договор за концесия или с договор за проучване на находище. В случая нямаме нито един от двата варианта, така че за мен това е незаконен добив, за което държавата трябва да се намеси. Също така е нарушено екологичното равновесие", коментира за „Събуди се" местен юрист.

От общинската фирма, която концесионира кариерата, заявиха, че от Министерството на енергетиката имат потвърждение да се продължи с добива на инертни материали. От там отричат кариерата да работи незаконно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини