Варненски гимназисти анкетират връстници за влизането ни в Еврозоната

Спецсъдът потвърди паричната гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Военнослужещи унищожиха граната, открита в частен дом в пазарджишко село

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Румяна Ченалова: Не аз съм дяволът в съдебната система

„Сезирала съм европейските институции за действия на политически фигури, включително на главния прокурор Сотир Цацаров и на членове на ВСС“. Това заяви в студиото на bTV уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарното уволнение на Ченалова след изтеклите записи за „опраскване“ на магистрати не е било изненадващо за съдийката. Тя заяви, че атаката срещу нея е започнала още с изказването на френския посланик Ксавие дьо Кабан. 

„Атаката срещу мен започна с изказването на френския посланик, което беше далеч от изискванията и очакванията за дипломатичен език, беше грубо вмешателство в съдебната ни система“, заяви Ченалова. Съдийката е убедена, че не тя е дяволът в съдебната система.

„Никой не вярва, че съдебната система има само един тумор и това съм аз. Съдебната система има много дефекти, много грешки, но по една или друга причина фокусът на ВСС беше насочен към мен. Ако се приеме, че аз съм дяволът на съдебната система, всички би трябвало да са спокойни, тъй като аз вече не съм в нея“, каза Ченалова.

Тя каза още, че липсата на реакция от ВСС за атаките срещу нея е подозрителна.

„ ВСС не реагира, а по принцип е много чувствителен по подобни теми. Не реагира Съюзът на съдиите, който обикновено е много праволинеен в такива случаи. Не реагира и Асоциацията на българските съдии, ръководено от Богдана Желявска, но това нейно поведение е обичайно. Никой не обърна внимание, че тези записи излязоха, когато започна делото „Червеи“. В тях се прокарва тезата, че съдия Янева не е толкова виновна по този процес. Впоследствие тази теза беше потвърдена и от главния прокурор“, добави съдийката.

Тя подчерта, че ще обжалва решението за дисциплинарното си уволнение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.