Зелената Коза ностра*

1. Раждането на така наречените граждански екологични неправителствени организации

От 15 години в България целенасочено и настъпателно се води истинска война срещу развитието на зимния туризъм и ски спорта. В тази битка са включени огромни ресурси и хора. Арсеналът на използваните методи е изключително разнообразен и се допълва при всяка възможност и ситуация. За атаките се използват така наречените граждански зелени неправителствени организации. Интересно и показателно е тяхното зараждане, развитие и съществуване.

Началото

Началото им започва някъде около средата на 90-те години. Матрицата, по която се изграждат зелените НПО, им е дадена от Световния фонд за дивата природа (WWF), а те я адаптират към нашите условия.

WWF е създаден през 1961 година от чешкия евреин Виктор Столън, а за лице е поканен английският аристократ и първи шеф на ЮНЕСКО сър Джулиан Хъксли. Сред учредителите е Питър Скот, основател на тръста Wild Fowl, Ги Монтфо, влиятелен пиар експерт, изпълнителен директор на голяма рекламна агенция, и Годфри Рокфелер, представител на известната американска фамилия. Според медийни разследвания основните донори на WWF са големите петролни компании, които са сред най-големите змърсители на природата - „Шел“, „Тексако“, „Ла Фарж“. Фондът вече е забъркан в доста скандали, като е проверяван, че дейността му е причина за унищожаване на гори.

Стартът на бизнеспроекта WWF е на 11 септември 1961 година, в град Морж, Швейцария. Мястото за регистрация не е избрано случайно - и тогава, и сега, това е раят на нечистите пари. Алибито на този фонд за набиране на средства е за екология, борба с климатичните промени и опазване на природата. От съществуването си досега фондът има приходи от няколко милиарда долара, като само за миналата година постъпленията по официални данни са 650 милиона евро. Сега организацията се управлява от бившата еквадорска партизанка Йоланда Какабадзе.

У нас

През 1998 година у нас е открит клонът на WWF, а през 2006-а е учредена още една структура, WWF - Дунавско-Карпатска програма. Сега и двете се управляват от Веселина Кавръкова, съпруга на еколога Тома Белев.

Впоследствие мрежата на НПО, гравитиращи около WWF, се увеличава до около 30. Собствеността на всичките е преплетена в малък и ограничен кръг от хора, на базата на семейно-приятелски връзки и зависимости. Зелените НПО са групирани в коалиция „За да остане природа в България“. Въпросното обединение няма съдебна регистрация и явно ръководство, но поради агресивното му поведение държавните институции се съобразяват с него.

Началото на активната дейност на зелените НПО-та у нас съвпада с назначаването през 1999 година на Тома Белев за директор на Природен парк Витоша. Израстването на амбициозния кърджалия, завършил Лесотехническия институт, се дължи на протекциите някогашната русенска депутатка от СДС Свободка Стефанова, тогава председател на Комисията по околна среда в парламента.

Това е и времето, когато има вълна от учредяване на неправителствени организации - емблематичните са „Зелени Балкани“, с доскоро председател на управителния съвет Тома Белев, фондация „Българско дружество за защита на птиците“, швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, в момента съпредседател на партия „Зелените“.

Списъкът продължава с Института за зелена политика на Петко Ковачев (деен участник в управлението на зелената енергетика, член на Комитета по наблюдение на изграждането на АМ „Струма“, назначен с протекции на президента Росен Плевнелиев). Следва Сдружение за дива природа „Балкани“, създадено от друг активист на „Зелените“ - Андрей Ковачев, чиято жена Катерина Раковска е във WWF и Дунавско-Карпатската програма. Като представител на швейцарския фонд Раковска е назначена в Комитета по наблюдение на разпределението на средствата по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 година. Тоест и от нейния глас ще зависи европейското финансиране на организацията на мъжа й. Такова вече е правено за предходния период 2007-2013. Въпросът е защо Министерството на околната среда и водите допуска човек на чуждестранна бизнесорганизация със седалище в държава извън ЕС да разпределя европейски средства у нас.

В редиците на „природозащитниците“ е и Симеон Марин, син на бившия вицепрезидент Ангел Марин (2002- 2012), създател на „Зелени Балкани“ - организацията, която получи 9 милиона лева през 2007 и 2008 година, за да картира зоните в мрежата „Натура 2000“.

Присвояване

Скандален е случаят с Асоциацията на парковете в България. Тя е учредена през 2003 година от дирекциите на 11-те държавни природни парка. От тогава до днес председател на управителния съвет е Тома Белев, като до миналата 2014 г. общо събрание не е свиквано, въпреки че според устава това трябва да се случва на всеки пет години.

Друг интересен факт е, че в Агенцията по вписванията в 21 страници са изброени имотите, закупени от асоциацията. Става въпрос за земи и гори из цяла България. В противоречие на устава председателят Белев включва допълнително голям брой физически лица в УС на АПБ. По този начин елиминира държавата от законното й участие.

Нова генерация

В момента са особено активни представителите на „новата вълна“ зелени активисти - като Александър Дунчев, бивш служител на Тома Белев в ПП Витоша, а сега подчинен на жената на Белев във WWF, както и Любомир Костадинов, създател на гражданската група „За Витоша“ и работещ във WWF. В този отбор е и Андрей Ралев, ковчежник на партия „Зелените“, изпълняващ швейцарска програма „Прозрачни планини“, на стойност няколкостотин хиляди франка, също работещ във WWF.

Друга швейцарска програма - „Зелени закони“, пак на стойност няколкостотин хиляди франка, се изпълнява лично от Тома Белев и Андрей Ковачев. В този кръг е включен и Борислав Сандов, бивш съпредседател на партия „Зелените“, който поради провала на парламентарните избори през 2014 г. и факта, че формацията събра едва 0,6%, подаде оставка.

Изброените дотук физически лица, организации и техни протежета са се ситуирали в редица държавни органи и институции, основно в Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието. Включени са в комитети и съвети, разпределящи европейските средства за екология и опазване на околната среда.

Подробности за финансирането и симбиозата между неправителствените организации, политическа партия „Зелените“ и медии четете в следващата публикация от поредицата.

##########

В поредица от материали „Труд“ ще представи на своите читатели и институциите причините, поради които от 10 години в България е блокирано развитието на зимния туризъм - сфера от икономиката, която има голям потенциал за инвестиции и разкриване на хиляди работни места. В Европа само три държави - Франция, Италия и нашата, имат условията да развиват и морски, и зимен туризъм. Първите две са световни лидери, а ние сме на опашката.

Въпреки уникалните природни дадености на страната ни всичко се задушава от агресивния натиск на група неправителствени организации, финансирани от чужбина и усвояващи по-голямата част от европейските програми за екология. Тези НПО работят с подкрепата на грантови медии, а пасивното и сервилно поведение на държавните институции им помага. Посочвайки с факти и документи дейността на „природозащитниците“, вестникът разплита финансирането, зависимостите и целта на войната срещу зимния туризъм в България.

##########

* Името Коза ностра е популярното название на Сицилианската мафия. В превод фразата означава - нашата работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи