Една марионетка лази към копчето на властта

Протежето на кръга “Капитал” Васил Величков е съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова. Пробутват “специалист по схеми” за ментор на новата мегаагенция “Електронно управление”

Представяте ли си, че скоро ще може да получавате всичките си документи от държавата на компютъра вкъщи. Възможно е, стига най-накрая да се въведе митологичното е-управление.

Съвсем скоро Държавната агенция „Електронно управление“, която ще има водеща роля по въвеждането на електронното управление у нас, ще трябва да се сдобие с ръководител. За целта лобистки кръгове, които смятат, че интернет и комуникационните технологии са тяхна „запазена“ територия, вече готвят „правилния“ кандидат за поста, но не на ръководител, а на ментор в сянка.

ДАЕУ съвместно с Държавното предприятие „Единен системен оператор“ (ДПЕСО) ще управляват всички процеси при въвеждането на електронното управление, като успоредно с това ще разходват значителен финансов ресурс, който ще бъде необходим за въвеждането на е-управлението.

Огромният обем информация, с която ръководствата на ДАЕУ и ДПЕСО ще разполагат, в добавка и сериозните финансови средства, които ще се управляват, прави висшите постове изключително апетитни за интересите на олигархичния кръг „Капитал“, който има „готови“ кандидати за всеки публичен пост в държавата.

Повече от година за поста загрява един „специалист по схеми“, който от дълго време усилено се лансира и протектира именно от кукловодите на кръга „Капитал“. От август 2014 г. Васил Величков често може да бъде видян в коридорите на премиерския етаж в Министерския съвет на бул. „Дондуков“ 1, където са вицепремиерските кабинети на служебния заместник министър-председател Илияна Цанова и на заместник министър-председателя по електронното управление Румяна Бъчварова.

Величков първо е съветник на лансираната от кръга „Капитал“ Цанова, а по-късно остава и на Бъчварова, чиито сестра и дъщеря работят в медиите на Иво Прокопиев. Точно като „съветник на вицепремиера“ Величков бе пробутан да прави инспекции на случайното разпределение на делата в Софийския градски съд. Година след тази му дейност трудно може да се отговори на въпроса как представител на изпълнителната власт бе допуснат да извършва проверка на независимата съдебна власт.

Макар и малко познато за широката общественост, името на Васил Величков е познато в IT сектора със скандалите около участието му във фирма, която преди повече от пет години е работила по регистрите в Агенцията по вписвания.

В средата на 90-те години Величков основава първата си фирма „Грамма“ заедно с Димитър Чохаджиев, който за 56 дни бе заместник-министър на икономиката в първия кабинет на Борисов. За близостта на Величков и Чохаджиев говори и статия във в. „Капитал“ от далечната 2001 г., в която развитието на фирмата им е сравнено с исторически подвиг.

Едва през 2008 г. Величков влиза в „голямата игра“ за достъп до публични средства, но с друга фирма - „Грамма системс“, в която е съдружник със Стайко Шиваров. Тогава той сключва договор за поддръжка на комуникационната и информационната структура на Агенцията по вписвания за период от 3 години на обща стойност 3,77 млн. лв. В края на 2008 г. се сключва нов договор на стойност 1,3 млн. лв. Общата стойност на двата договора е малко над 5 млн. лв.

Докато Величков сключва договори с Агенцията по вписванията, фирмата му се слива с друга компания от сектора - „Нет Ис“, и така се създава „Грамма Нет Ис“. През 2010 г. на компанията дори е отпуснат кредит от 2,7 млн. от Уникредит Булбанк. По същото време напуска един от съдружниците - Стайко Шиваров - и на практика Величков става едноличен собственик.

В началото на март 2011 г. Велислав Величков започва активна кампания срещу Агенцията по вписванията. Кампанията съвпада с изтичането на договора на „Грамма Нет Ис“ за поддръжка на системите на АВ. За целта в медиите от групата на Иво Прокопиев се появява лавина от публикации срещу ръководството на ведомството, което е на подчинение на министъра на правосъдието. Медийните атаки на „добрите бухалки“ в крайна сметка не успяват, но Величков до последно създава трудности пред техническите специалисти от Агенцията по вписвания, които трябва да продължат работата си и след приключване на договора на „Грамма Нет Ис“.

След като губи достъпа до държавно финансиране, „големият специалист по схеми“ очевидно не успява да си намери достатъчно клиенти на свободния пазар. В крайна сметка Величков набързо продава фирмата си, а година по-късно компанията вече е обявена в несъстоятелност заради невърнатия кредит към банката.

Величков обаче има участие и в друга фирма - ФАМС България, която е със същата адресна регистрация като тази на първата фирма на днешния съветник на двама вицепремиери. От март 2012 г. дружеството е със запор в полза на Уникредит Булбанк заради дълг от почти 1,7 млн. лв.

Последната фирма, в която има участие Величков, е „Сенсика текнолоджис“. Там той се представя като главен технически директор. А собственици на компанията се оказват офшорка, регистрирана в Хонконг, и един от любимите фондове на кръга „Капитал“ - „Илевън Фънд Кооператиф“, който пък е регистриран в Холандия.

На фона на тежкото финансово състояние на фирмите, в които Величков е имал участие, поне според легалните документи, изглежда повече от цинично, че през 2012 г. той се афишира като „бизнес ангел“ в непроработила инициатива за ментори, които инвестират собствени средства в стартиращи компании.

Фондът „Илевън“ обаче усилено развива идентична дейност, за което говорят и множеството рекламни и маркетингови материали, които изданията на Прокопиев публикуват в последните години. Друг е въпросът как точно се финансира този „Илевън Фънд Кооператиф“ и не се ли използват за него средства от един точно определен пенсионен фонд, в който са спестяванията на стотици хиляди българи.

Фондът „Илевън“ ще има запазено място в бъдещия „София Тех Парк“ - поредния удар на олигархичния тандем Прокопиев-Плевнелиев. Високотехнологичният парк на практика ще осигурява безплатни офиси за компании на бивши съдружници и бивши служители на президента Росен Плевнелиев.

А офисите са безплатни, защото финансирането на „София Тех Парк“ е с европейски и бюджетни средства. Точно сериозните публични средства, които ще се разходват за „е-управление“ в следващите години, правят апетита на свикналите да усвояват чужди пари „успешни“ бизнесмени от кръга „Капитал“.

Пред Величков и най-вече пред неговите „политически и бизнес ангели“ обаче има една непреодолима пречка. „Специалистът по схеми“ няма как директно да заеме позицията на ръководител на мегаагенцията за електронно управление, която ще определя разходването на стотици милиони евро.

Величков има единствено средно образование, което е получил в Математическата гимназия. Самият той обича да се самоизтъква, че заради „липса на перспектива“ е прекратил следването си в УНСС. Този факт прави обаче невъзможно поемането на ръководен пост в държавна институция. Нищо че към момента излиза, че двама български вицепремиери са ползвали и ползват съветите от „специалист“, завършил едва 12-и клас.

Не за първи път Величков се сблъсква с този проблем, така че и той, а и кукловодите му имат вече изпитан модел - при това в достатъчно отговорна и позната за „експерта“ държавна институция - Агенцията по вписванията.

На 17 септември в. „Труд“ разкри за „Скандално нагласени конкурси в Агенцията по вписванията“. Оказа се, че с прякото участие на главния секретар на правосъдното министерство Ивелина Николова и на изпълнителния директор на агенцията Елена Маркова (и двете назначени от правосъдния министър Христо Иванов - б. р.) за главен секретар на Агенцията по вписванията през лятото на тази година е назначена Надя Георгиева, която на първоначалния конкурс дори не е допусната поради липсата на нужния стаж за заеманата длъжност.

Всъщност професионалната биография на Георгиева изобщо не е свързана с Агенцията по вписванията. Фактите обаче говорят, че тя се ползва с „менторската закрила“ на „специалиста по схеми“ Васил Величков. В миналото Надя Георгиева работи в „Български пощи“, когато там начело е бил Деян Дънешки, бивш съдружник на Величков. Георгиева напуска пощите малко след като това е бил принуден да направи и Дънешки.

Днес Георгиева е главен секретар на Агенцията по вписванията, а Дънешки отново е начело на пощите. А Васил Величков има за задача, спусната му от политическите и икономическите му наставници - да намери подходящ шеф на Държавната агенция „Електронно управление“, през когото менторски да прокарва интересите на кукловодите му - кръга „Капитал“ и свързаните с него политически среди, и да им осигурява свежи финансови потоци от европейските фондове и държавния бюджет.

* Под името Калоян Стоев „Труд” отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС). Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи