Хиляди с часове без ток заради бурите, прекрасна дъга в София (обзор)

Падат стълбове и светофари

Спряха въгледобива на открито

Половинвековен бор рухна върху къща

Силният вятър събота и неделя остави стотици българи без ток, събори електрически стълбове и изкорени дървета. Половинвековен бор се срути върху къща в монтанското село Охрид, но стопаните се отърваха само с уплаха. Вятърът, който достигна 22 м/с, преплете и проводници в планинския район и искра от жици подпали греда на къща в село Копиловци. Вятърът потроши светофари, в София и Дупница.

Мощната стихия бе прекършила здрави дървета по високите части на местността Карандила. Участъци от пътя от Сливен през местността Даулите към Ичера и Котел бяха покрити с дебел килим от изпочупени борови клонки и камари сухи листа, получени от навяванията. Пораженията от бурния вятър по електроразпределителната мрежа са доста сериозни, съобщиха от ЧЕЗ „Разпределение България”. 4000 техни абонати са останали без ток.

В Бургас заради силния вятър бе затворено пристанището за маневри на кораби и лодки.

Ураганен вятър стана причина за временното спиране на въгледобива в "Мини Марица-изток". Работата в дружеството, което разработва най-голямото находище на лигнитни въглища в страната, спряла вчера в 11,40 ч, след като бурните пориви на вятъра в района достигнали до 24 метра в секунда и застрашили здравето на работниците.

Вятър и дъга в София, цели квартали останаха без ток

София осъмна със силен вятър, хвърчащи клони и предмети и... прекрасна ярка дъга, която накара хиляди столичани да я снимат и споделят в социалните мрежи.

В “Пирогов” бяха приети двама души с наранявания заради силния вятър. 39-годишна жена е постъпила в събота вечерта, след като върху крака й паднал клон от топола. Кракът е счупен, предстои й операция, уточниха от болницата. Бил е приет и 47-годишен мъж, ударен от падащ предмет на строителен обект. Мъжът има рана, която е обработена, и е освободен за домашно лечение.

Цял ден вчера аварийни екипи отстраняваха паднали клони и дървета. До обяд имаше 125 сигнала. Екипите обезопасяваха надвиснали ламарини, като на места, където това бе затруднено, се поставяха и предпазни ленти. Общо 77 сигнала за скъсани електропроводници са предадени на ЧЕЗ. До 18 ч без ток бяха кварталите “Изток”, “Младост” 2 и 3, “Дървеница”, Студентски град и “Мусагеница”.

Във Варна: Падна дограма на тераса

Дървена дограма на остъклена тераса във Варна рухна под напора на вятъра. Инцидентът стана в неделя около 13 ч в кв. “Чайка”. За щастие няма жертви. Старото остъкление не издържало на силния порив, отчупило се от стената и увиснало от външната страна на балкона, намиращ се на 6-ия етаж. Стопанката на жилището извикала помощ на тел. 112. Спасители от пожарната изкъртили и премахнали опасната дограма. Още два сигнала за предизвикани от бурния вятър инциденти отработваха дежурните. Сутринта те разчистваха пътя Варна - Бургас в района на с. Дюлино, където ураганът повали дърво на шосето. От варненски адрес пък премахнаха рухнала антена за сателитна телевизия. Заради вихрушката със сила до 22 м/сек затвориха пристанище Варна.

Искра от далекопровод: Изгоряха

50 декара гора

50 декара гора изгоряха от искра от далекопровод през нощта срещу неделя между девинските села Селча и Михалково. Пожарът пламнал вечерта в събота.

"Искра от кабелите е подпалила просеката при възстановяването на захранването. Гореше на дълга ивица просеката под далекопровода. Много хора от селото се отзоваха да гасят, организираха се с джипове и с лопати правеха ивици, за да спрат разпространението на пожара. С тупалки също гасиха", каза кметицата на Михалково Веска Бечева. "Пожарът е предизвикан от искра от далекопровода. Няма пострадали хора, животни и домове", каза шефът на Регионалната пожарна в Смолян Симеон Цървуланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини