Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Отложиха световното първенство по тенис заради коронавируса

Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за управител на НЗОК

Горя къща в Павликенско Огнеборци от Великотърновска област са се отзовали на 18 произшествия заради бурния вятър

Разбиха нарколаборатория край Дупница (СНИМКИ)

Руска компания се включва в изграждането на „Турски поток“ в България

Новите жилища в Пловдив с рекорден ръст на цените

Започна учението за реакция при коронавирус на Летище София (СНИМКИ)

Кметът на Перник: С около 2 метра се е повишило нивото на язовир „Студена“ през февруари

Трима души са изолирани в Пловдив след престой в Италия Пробите им за коронавирус пътуват към София

Последна почит към двигателя V8 с обем 6,75 л Завинаги си отива най-дълго произвежданият „осмак“ с 530 конски сили и 1100 Нм

Божидар Димитров: Да кръстим операцията срещу ислямистите на Тервел, който първи победи халифата

Западната операция срещу джихадистите от „Ислямска държава“ да бъде кръстена на кан Тервел. Историкът професор Божидар Димитров обясни своето предложение по Нова тв. По думите му именно нашият владетел е първият човек, победил първия халифат.

„Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване поиска да направя обществено достояние неговата идея. Очакваната съвместна операция на западния свят, плюс Русия, евентуално плюс Китай да бъде наречена в чест на първия човек, победил халифат. Това е кан Тервел през 716 година”, обясни професорът.

Много хора обаче се притесняват от тази идея, защото намесването на името на български владетел може да предизвика джихадистите и ние да станем тяхна мишена. „Тези хора са забравили, че са българи. Българите са смел и горд народ и не се плашат от някакви тъпанари”, заяви проф. Димитров. Според него страната ни така или иначе не е извън световните събития и вече е между бомбите.

„България е Европа, Европа е част от нашата държава. Българският национализъм успя да постигне не България на три морета, а България на 7 морета и два океана. Българинът никога не се е страхувал от подобни джихадисти”, заяви Божидар Димитров.

Според него ако се е страхувал кан Тервел нямаше да спасява Византия, която е умирала през 716 година. „Ние не сме сами, ние сме част от НАТО, с изключение на президента поддържаме и добри връзки с Русия, и с Китай”, заяви професорът. Той припомни, че Тервел е управлявал между 701 година до 718 година, след това живее 3 години като монах.

„През 716 година арабите са започнали първия халифат. Пристигат 200 000 араби и обсаждат Константинопол. В същото време друга арабска армия през Гибралтар нахлуват в Испания, превземат я и Испания е освободена чак след 7 века. Ние тогава сме в конфликт с Византия. И византийците се притесняват , нямаме договор за взаимопомощ, виждат българската армия по хълмовете на Константинопол, а арабите са долу в ниското. Първоначално византийците мислят, че ги нападаме, но после виждат, че атакуваме арабите. Една година ни е трябвало, за да изколим постепенно 200 000 араби, само 5 000 са оцелели и успяват да избягат. Това е краят на първия халифат”, поясни проф. Димитров.

По думите му кан Тервел е обявен за светец в Европа и се почита като такъв до 17 век. Наричан е Тревелий. „Няма от какво да се страхуваме. Има една приказка за всеки, който е служил войник: „Започнат ли срещу теб война биеш безмилостно, защото трябва да спечелиш войната””, коментира още проф. Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.