Гигантски водорасли се появиха край Варна - пречистват морските води (Снимки)

Гигантски съоръжения вече пречистват успешно водите на Черно море покрай Северното Черноморие, обясни за „Петел“ екологът Петко Цветков. Той е ръководител на проект, по който от 2012-та година насам във водите край Варна се поставят метални конструкции, високи от 7 до 12 метра, пише petel.bg.

Целта е по тях да се прикрепват морски организми като миди и водорасли, които пречистват и филтрират морската вода. Когато обраснат около 80%, както в момента, съоръженията приличат на гигантски водорасли, коментира Цветков.

„В Черно море вече са поставени такива установки в България, в Румъния и Грузия. В района на Кранево имаме опитно поле. В Румъния са в пристанището на Констанца, а в Грузия – близо до грузинско – турската граница в туристически район.

Те са подводни кули във вид на огромни футуристични водорасли от преплетени решетки с тръба между тях, за да стоят изправени в морската среда, прикрепени към дъното с тежка котва. По този начин искаме минимално въздействие върху морското дъно и максимално обхващане на морските слоеве.

Такива съоръжения са от малък тип до 7 метра, а по-големите - до 12 метра. Те служат като субстрат за обрасване с Черноморска мида, водорасли и други организми. Някои са обрасли близо 70 -80 процента. Организмите по тях водят прикрепен начин на живот. Такава структура им дава възможност за захващане. През последните 10-15 години, заради дънното тралене за рапани и други организми, морското дъно постоянно се нарушава в неговата цялост. Вдигат се облаци от органични натрупвания. Трудно стабилизираната тиня преминава в други фази. Черните миди са едни от най-активните филтратори на морската вода през годините.“

Конференция за изкуствените рифове в Черно море е заключително събитие по проект с участието на пет страни от Черноморския район – Турция, Грузия, Румъния и Украйна. Основната цел е изследване и възстановяване на естествените филтратори на морето – рифовете и създаване на съвместна платформа за обмяна на информация и сътрудничество в сферата на изкуствените рифове, подпомагане на самопречиствателната способност на морето и възстановяване на биоразнообразието на водата.
„Проект „Рифове“ е насочен към възстановяване и подобряване на морските екосистеми. Той се бори с проблема на органичните замърсители в Черно море чрез предоставяне на подходящи условия за развитие на естествените филтратори на морската вода – мидите и други морски организми.

В изпълнението участват още четири държави, граничещи с Черно море – Румъния, Украйна, Грузия и Турция. Всички те се стремят към подобряване на знанията и информацията необходима за изграждане и инсталиране на изкуствени рифове, както и за създаване на съвременни стратегии, планове за действие и вътрешни мерки, целящи възстановяване на морските ресурси и поддържане на рибарството.“, обясняват участниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини