Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва, са особено притеснени от руската анексия на Крим през миналата година, както и от териториалните амбиции на Кремъл, коментира АФП, цитирана от Фокус.

Заедно с Полша балтийското трио - Естония, Латвия и Литва, е поддръжник на твърдата политика спрямо Москва и се опасява, че темите за конфликтите в Сирия и Украйна ще се слеят ведно. „Това са различни кризи и не трябва да изграждаме паралели между тях. Трябва да ги оценяваме поотделно“, заяви литовският външен министър Линас Линкевичус. „Неприемливо е да говорим за някакви пазарлъци, отстъпки или сфери на влияние“.

Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за широка коалиция срещу „Ислямска държава“ след атентатите в Париж. В четвъртък Русия заяви, че е готова да се присъедини към такава коалиция, при условие че нейните членове уважават суверенитета на Сирия. Тази перспектива обаче не се харесва особено на балтийските държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия