Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва, са особено притеснени от руската анексия на Крим през миналата година, както и от териториалните амбиции на Кремъл, коментира АФП, цитирана от Фокус.

Заедно с Полша балтийското трио - Естония, Латвия и Литва, е поддръжник на твърдата политика спрямо Москва и се опасява, че темите за конфликтите в Сирия и Украйна ще се слеят ведно. „Това са различни кризи и не трябва да изграждаме паралели между тях. Трябва да ги оценяваме поотделно“, заяви литовският външен министър Линас Линкевичус. „Неприемливо е да говорим за някакви пазарлъци, отстъпки или сфери на влияние“.

Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за широка коалиция срещу „Ислямска държава“ след атентатите в Париж. В четвъртък Русия заяви, че е готова да се присъедини към такава коалиция, при условие че нейните членове уважават суверенитета на Сирия. Тази перспектива обаче не се харесва особено на балтийските държави.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия