Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Погрешна лихва спаси жилище на длъжник

Съд отхвърли иск на банка към поръчител

Погрешно изчислена лихва спаси ипотекирано жилище на длъжник и изплащането на заема от негов поръчител в Русе. Районният съд отхвърли като несъстоятелен иска на банка за 11 882 лева просрочена главница по договор за кредит на С.С.Д. и осъди кредитната институция да плати 970 лв. разноски по делото.

Съдебният спор е за отпуснати 13 000 лева преди 5 години. Клиентът забавил вноските си за 8 месеца и финансовата институция решава да събере принудително остатъка по кредита от поръчителя чрез частен съдебен изпълнител. Вещото лице по делото обаче открива, че договорната и наказателната лихва не са изчислени правилно. Изтекъл е и 6-месечният срок, в който длъжникът е трябвало да бъде уведомен за просрочения заем.

“Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца”, мотивира се съдът. Той не е отговорен, когато кредиторът не е уведомил повече от 2 месеца длъжник за спрените вноски по заема.

Това не е първият случай на проспан кредит от банка, която се опитва да си го върне чрез поръчител. Районните магистрати не допуснаха А.Т.П. да плати предсрочно 8380 лева за сметка на длъжника. “По силата на закона се погасява не правото на кредитора да търси отговорност от поръчителя, а самата отговорност на поръчителя”, се посочва в съдебното решение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.