Погрешна лихва спаси жилище на длъжник

Съд отхвърли иск на банка към поръчител

Погрешно изчислена лихва спаси ипотекирано жилище на длъжник и изплащането на заема от негов поръчител в Русе. Районният съд отхвърли като несъстоятелен иска на банка за 11 882 лева просрочена главница по договор за кредит на С.С.Д. и осъди кредитната институция да плати 970 лв. разноски по делото.

Съдебният спор е за отпуснати 13 000 лева преди 5 години. Клиентът забавил вноските си за 8 месеца и финансовата институция решава да събере принудително остатъка по кредита от поръчителя чрез частен съдебен изпълнител. Вещото лице по делото обаче открива, че договорната и наказателната лихва не са изчислени правилно. Изтекъл е и 6-месечният срок, в който длъжникът е трябвало да бъде уведомен за просрочения заем.

“Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца”, мотивира се съдът. Той не е отговорен, когато кредиторът не е уведомил повече от 2 месеца длъжник за спрените вноски по заема.

Това не е първият случай на проспан кредит от банка, която се опитва да си го върне чрез поръчител. Районните магистрати не допуснаха А.Т.П. да плати предсрочно 8380 лева за сметка на длъжника. “По силата на закона се погасява не правото на кредитора да търси отговорност от поръчителя, а самата отговорност на поръчителя”, се посочва в съдебното решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини