Софийският университет получава мощи

Частица от светите мощи на Климент Охридски, патрон на Софийския университет, ще получи днес висшето училище от игумена на Троянската обител Сионий с благословията на патриарх Неофит. Поводът за дарението е празникът на най-старото ни висше училище - 25 ноември. Тогава се отбелязва успението на светеца.

В 16,30 часа патриархът ще оглави литийното шествие от катедралния храм “Св. Неделя” до параклиса на Богословския факултет. Там ще бъде отслужена велика вечерня от Негово Високопреосвещенство епископа на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и ще бъде оставена на съхранение частицата от св. Кл. Охридски.

Висшето училище получава за първи път частица от мощите на своя патрон, и то в навечерието на неговата 1000-годишнина. Интересното е, че тя ще бъде отбелязана тържествено в календара на ЮНЕСКО през следващата година.

На следващия ден, 25-и, в академичния параклис ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия, на която се очаква да присъства патриархът. След това ще има официално академично тържество в аулата, водено от новия ректор проф. Анастас Герджиков и в присъствието на деканите на факултетите. Денят е неучебен за студентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини