Красен Кралев награди световната шампионка Стела Енева

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетен медал за заслуги на световната шампионка в тласкане на гюле и сребърна медалистка в хвърляне на диск от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Катар - Стела Енева.

„Поздравления за всичко, което постигате като спортист. Сигурен съм, че ще ни зарадвате с медал и на Параолимпиадата в Рио де Жанейро догодина“, каза спортният шеф.

До момента българските спортисти имат 4 сигурни квоти за Игрите в Бразилия - по една в стрелбата с пушка и тениса на маса и две в леката атлетика.

„Параолимпиадата е трета в света по гледаемост. Наистина има доста борбени хора, които показват своите качества. Проблемът е, че и при нас спортът стана много комерсиален, на много високо ниво.

Мустафа Юсеинов спечели златен медал на копие, но тази дисциплина отпадна от програмата за Рио. Започват да премахват дисциплини от леката атлетика и слагат други“, посочи спортистката.

Енева поиска от министъра да се осигури финансиране за двете предстоящи състезания в Дубай и Италия.

„Тези атлети, които имат квоти, ще бъдат финансирани на 100% още с януарската програма. Предвидени са средства и за тези с възможности за покриване на нормативи. Увеличихме бюджета за 2016 г. за спортисти с увреждания от 1 185 986 лева на 1 400 000 лева,“ увери министърът. Той допълни, че току-що е подписал

„Програма за развитие на спорта за хора с увреждания“, с която коренно се променя философията за тяхното финансиране. „До момента не са подпомагани федерации, развиващи съответния спорт за хора с увреждания като гребане, баскетбол, канадска борба и др., които сега ще получат възможност за подпомагане на дейността си“, обясни Кралев.

„Трябва да мотивираме повече федерации да работят с хора със специални потребности. Целта е те да се социализират, а не да се фокусира вниманието и средствата само върху 5-6 спортисти, които ще взимат медали“, категоричен бе министърът.

Коментари

Задължително поле