Кирил Добрев: Червеният бунтар

“Изпълнителното бюро е гласувало за себе си. Те се самоизбраха.” Това заяви червеният депутат и лидер на БСП в София-окръг Кирил Добрев след Националния съвет на БСП, на който предложението за оставка на ръководството заради провала на местните избори не мина.

Кирил Добрев е от най-разпознаваемите депутати, не само защото е народен представител от 40-ото народно събрание насам и защото е син на Николай Добрев. А защото дори и малко да говори, надалеко се чува. Обича ярките изказвания и ярките, запомнящи се събития, затова често излиза с цитати от типа на “царят е гол”.

Случаят от последния червен пленум е типична добревска проява. Запознатите знаят колко са членовете на Националния й съвет, колко от тях идват на заседанията му, колко са членовете на Изпълнителното бюро, кои са техните близки другари и следователно - откъде са гласовете, достатъчни за безпроблемното прокарване на което и да е решение. Да, но за публиката тази картина е тъмна Индия. Публиката чува: предложението за оставка не бе прието. И тук идва Добрев и “пали лампата” с простата сметка, че бюрото се е самосъхранило. По същия начин през октомври м.г. обясни, че от делегатите на всеки конгрес, които са около 800-900 души, между 140 и 180 са платен партиен апарат и тази квота блокира всеки опит за промяна.

Но Добрев е биткаджия. Естествено, нали е македонец. След изборната загуба на парламентарния вот подбра соцръководството с изречението: “Не феодали, фараони има в БСП!” Преди време персонално се заяде с “тричленката” на “Позитано” 20 Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Катя Николова, която по думите му решавала кой да прогресира и кой да бъде смачкан в червените редици. Заради нея БСП загубила две поколения. Но го направи, след като бе успял да влезе в парламента от Габрово, район “враждебен” на БСП, който освен това избира само четирима депутати.

Колегите му го определят като противоречива личност. Нищо чудно - влезе в много персонални битки с все ярки имена - от бившия шеф на БСП-София Румен Овчаров до бившия партиен лидер Сергей Станишев. Неотдавна написа отворено писмо до председателя Михаил Миков, с което директно тури пръст в раната: “Има нещо много лицемерно - когато говориш за властта в държавата, казваш, че тя не е самоцел, а в същото време, когато говорим за властта в партията - браните я със зъби и нокти.” Въобще често влиза в схватки с властта в БСП и другарува с критичните устатници в нея (докато Мая Манолова беше депутат, двамата бяха неразделни в кулоарите на парламента).

Добрев често повдига въпроса за поколенията в БСП. Но и направи доста тя да е разпознаваема за младите. Каквото и да говорят за кампаниите “Ние сме на RED” и “ПрезаREDждане” критиците му, факт е, че те спомогнаха доста да се засили интересът към червения цвят в политиката. Но ефектът от всяка кампания трае малко, когато не се превърне в политика. А БСП не направи нищо, за да превърне в политика спечеления, макар и за малко, интерес на младите. “Персонална битка нямам, но имам битка за партията”, продължава да казва Добрев. Отрича, че целта на атаката му към Миков е да оглави БСП на 49-ия конгрес през пролетта. И обяснява защо: “Такива като мен не ги избират, защото все още гласуват хора от миналия век.”

Според него БСП трябва да бъде прогресивно лява, а не ретро лява, твърди, че лявото - това не е раздаване на пари на калпак. На това противниците му в партията имат един отговор - ти си бизнесмен, богаташ, който продава ток и когото спипаха с едни пари на границата едно време, следователно - не си от нас.

Става дума за скандал от 2000 г., когато Добрев бе спрян и в колата му бяха открити хиляди долари. Въпреки че вина така и не бе доказана, опонентите на Добрев и на БСП вадят случая при всеки удобен повод.

Език мой, враг мой

Ако и Добрев се дистанцира от БСП, в тази партия ще настане голяма скука. Въпреки че поговорката “Език мой - враг мой” често се отнася за него. В ефира на БНТ, запитан може ли жена да оглави БСП, изрече: “Жените ги предпочитаме за други работи.” И му се наложи да се извинява за “неуместното чувство за хумор”. Много критики изяде и за твърдения в пресата, че “Старите в партията са изпята песен” и “На БСП й трябва луд с пушка”.

Димитър Дъбов, депутат от БСП: Респектира и противника

Борбен е, наследил е тази черта от баща си Николай Добрев. Отстоява докрай позицията си, независимо дали е правилна или не. Дори противниците на партията са респектирани от тази негова черта.

Драгомир Стойнев, депутат от БСП:

Истински приятел

Кирил е умен, готин, съобразителен. А освен това - истински приятел. Човек, който винаги ще се отзове, ще подаде ръка на другар в трудна минута.

Павел Писарев, писател:

Не са ли повече богатите в БСП

Питаш ме, дядовото, правя ли разлика между бизнесмен и мафиот. Като те гледат тебе хората - не, няма разлика. Иначе при повечето бизнесмени разликата е очевидна. Тях не ги залавят на сръбските и други граници с торби долари. Трудят се хората, движат икономиката в името на скъпите за теб стоково-парични отношения. Но на един социалист не това трябва да му е в главата. Би трябвало в устата му да се въртят тежки думи като “експлоатация”, “ограбване на нощния труд на жените, а през деня и на децата”, “наемен труд”, “нищета и бедност”, “глад” - такива непознати за вас думи. БСП, че тя е партия на “предприемчивите, инициативните, образованите”, т. е. на богатите, а не на бедните, онеправданите, на трудовите средни и дребни слоеве. И богати хора може да има в БСП - така е било и по-рано в тъмното минало. Но не се ли насъбрахте много повече, отколкото е необходимо в различните ръководства на БСП, пък и в парламента?

 (Из откритото му писмо до Добрев от 2010 г.)

Румен Овчаров, бивш лидер на БСП-София:

Стига с интригите

Ивелин Николов, Кирил Добрев и Антон Кутев - тази група хора, която за четири години около Сергей Станишев, ако можеше да направи нещо в партията и държавата, щеше да го направи, трябва да престанат да интригантстват.

 (На пленум на БСП-София на 9 октомври 2009 г.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи