Бизнесът влиза в Колежа по туризъм

Изявени специалисти от бранша да водят лекции и практика на хонорар в най-стария у нас Колеж по туризъм, в който сега се обучават 750 студенти. Това бе решено на инициирана от вуза дискусия с участието на туроператори и мениджъри на хотели и ресторанти от Албена и Златни пясъци.

Представителите на бизнеса отново посочиха като проблем дефицита на кадри и масовото бягство на младите в чужбина за летни стажове и работа. Те предложиха колежаните първо да се подготвят за изпълнители, а после за ръководители, като практиките им започват от блок масите за ол инклузив, а не от а-ла-карт ресторантите.

Участниците в дискусията се обединиха около предложението традиционната студентска трудова борса да се замени с индивидуална форма на представяне на фирмите и ежемесечни презентации, за да има по-добър контакт между работодатели и студенти.

Още следващия семестър в дисциплините “Анимация на туризма”, “Управление на човешките ресурси” и “Маркетинг в туризма” може да започне обучение, при което заедно с бизнеса студентите да работят по конкретен фирмен проблем, иновация или вземане на решение. Ще бъдат въведени и курсове по “редки” езици като полски. Директорът на колежа доц. д-р Генка Рафаилова акцентира и върху предоставянето на стипендии, които да обвържат студентите с работа в дадена фирма.

Идеите от дискусията ще бъдат изпратени и до Министерството на туризма, където се работи по създаването на съвет за кадрите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини